Immunerősítők, vitaminok, ásványok

A legjobb ha a szervezet vitaminszükségletét a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás biztosítja, amelyben megfelelő mennyiségben vannak jelen a különböző vitaminok, ásványi anyagok. Nézzük, mit hol találunk!
A-vitamint például a máj, a halmájolajok, a tojássárgája tartalmaz. A karotinoidokból pedig a szervezetünk elő tudja állítani azt, így a sárgarépa, tök, spenót is természetes A-vitamin forrás.
A B-vitaminokat a tej, tojás, hús, máj, gabonamagvak, egyes gyümölcsök, zöldségek és az élesztő tartalmazzák. A C-vitamin leggazdagabb forrása a csipkebogyó, citrusfélék, citrom, narancs, paradicsom, káposzta, zöldpaprika, paraj. A D-vitamint például a halmáj-olajok, a tojás, az élesztő, búzacsíra tartalmazza, de napfény hatására a bőr is termeli, ezért a mértékletes napozás egészséges. Az E-vitamin van a növényi olajokban, a csírázó magvakban, a csonthéjas gyümölcsökben, a szójában, egyes zöldségekben, például a petrezselyemben, parajban, zellerben. A K-vitamint megtalálhatjuk a zöld leveles zöldségekben, például kelkáposztában.

Amennyiben az étkezéssel nem tudjuk vitaminszükségletünket fedezni, pótolnunk kell azokat, melyre kiválóan alkalmasak a komplex vitaminkészítmények. Ezek széles választékban rendelkezésre állnak minden korcsoport számára.