TANTUM VERDE 1,5MG/ML OLDAT 240ML

Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszer (VN). Alkalmazható a torok, a száj és a fogíny gyulladásos tüneteinek kezelésére és szájfertőtlenítésre.

Szállítási módok

Fizetési módok

Egységár: 17,65 Ft/ml
Elérhetőség: Raktáron
Szállítási díj: 991 Ft
Kívánságlistára teszem
4.237 Ft (4.035 Ft + ÁFA)
TANTUM VERDE 1,5MG/ML OLDAT 240ML
4.237 Ft (4.035 Ft + ÁFA)

Leírás és Paraméterek

Betegtájékoztató

Milyen típusú gyógyszer a Tantum Verde oldat és milyen betegségek esetén alkalmazható?

- A gyógyszer gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatású. Alkalmazható a torok, a száj és a fogíny gyulladásos tüneteinek kezelésére és szájfertőtlenítésre. Kiegészítő kezelésként használható például foghúzás, szájsebészeti beavatkozás előtt és után. Kemoterápiát vagy sugárterápiát követően, másodlagosan kialakuló szájnyálkahártya-panaszok esetén is alkalmazható.
- A gyógyszer spray formája kifejezetten javasolt a műtéti beavatkozások előtt és után, valamint olyan 3 év feletti kisgyermekek részére, akik még nem tudnak gargarizálni.
Tudnivalók a Tantum Verde oldat alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Tantum Verde oldatot
- ha allergiás a benzidaminra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
- A Tantum Verde oldat alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével,
- ha szerepel asztma a kórelőzményében.
- ha allergiás az acetilszalicilsavra vagy egyéb gyulladásgátló fájdalomcsillapítókra, ún. NSAID-okra.
- Ha nyelési nehézségei vannak, ne gargarizáljon az oldattal. Ezen betegeknek más gyógyszerforma, pl. szájnyálkahártyán alkalmazott spray javasolt.
- A gyógyszer használata - különösen hosszú távon - allergizáló hatású lehet.
- Amennyiben a 4. pontban felsorolt mellékhatások bármelyike jelentkezik Önnél, haladéktalanul hagyja abba a kezelést és forduljon orvoshoz!
Egyéb gyógyszerek és a Tantum Verde oldat
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- A Tantum Verde oldat várhatóan nem befolyásolja az egyéb gyógyszerek hatását. Ha azonban bizonytalan az egyéb gyógyszerek alkalmazását illetően, beleértve a vény nélkül kapható gyógyszereket is, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Terhesség és szoptatás
- Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Terhes és szoptató nőknél történő alkalmazása tekintetében nem áll rendelkezésre megfelelő információ. Nem ismert, hogy a hatóanyag kiválasztódik-e az anyatejbe. A potenciális humán kockázat nem ismert.
- Terhességben és szoptatás alatt alkalmazása nem javasolt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- Az előírt adagban a gyógyszer helyi használata a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket nem befolyásolja.
A Tantum Verde oldat metil-parahidroxibenzoátot (E 218) tartalmaz, ami esetleg későbbiekben allergiás reakciókat okozhat.
A Tantum Verde oldat kis mennyiségben etanolt (alkoholt) tartalmaz, adagonként kevesebb, mint 100 mg-ot.
3. Hogyan kell alkalmazni a Tantum Verde oldatot?
- Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- Amennyiben a kezelőorvos másképpen nem rendeli, a készítmény ajánlott adagja:

Gargarizáló folyadékként:
- Gyulladásos folyamatok esetén a kezelés megkezdésekor a legelső alkalommal 1:1 arányban hígítva ajánlott alkalmazni a készítményt (15 ml vizet adva a 15 ml tömény oldathoz), majd 15 ml (1 evőkanál) tömény Tantum Verde oldattal lehet folytatni az öblítést általában naponta 2-3, de legfeljebb 5 alkalommal.
- Bizonyos esetekben a 15 ml tömény Tantum Verde oldatot 15 ml vízzel felhígítva, szájöblítőként is hatásosan biztosítja a száj napi higiénéjét.
Spray-ként:


- Az oldatot naponta 5-ször alkalmazza úgy, hogy alkalmanként egymás után 4 adagot permetezzen a szájba vagy garatba.
- Amennyiben a pumpa csöve eldugul, rövid ideig meleg vízbe kell helyezni és kimosni. A pumpából kifújt oldatmennyiség szabályozott.
Gyermekek:
- A Tantum Verde oldat gargarizáló folyadékként nem alkalmas kisgyermekek és olyan betegek kezelésére, akik nem képesek nyelési reflexüket kontrollálni és így a készítmény alkalmazása fulladáshoz vezethet. Ezen betegnek és 3 év feletti gyermekeknek más gyógyszerforma, pl. szájnyálkahártyán alkalmazott spray javasolt.
- Az ajánlott adagot nem szabad túllépni.
Az alkalmazás időtartama:
- Ha tünetei 7 nap után is fennállnak vagy súlyosbodnak, forduljon orvoshoz.
- Sugárterápiát követően másodlagosan kialakuló elváltozások (radiomukozitisz) esetén a kezelés szokásos időtartama 3-5 hét.
Ha az előírtnál több Tantum Verde-t alkalmazott
- Kis mennyiség véletlenszerű lenyelése veszélytelen. Ha véletlenül az előírtnál több oldatot alkalmazott, haladéktalanul keresse fel gyógyszerészét, orvosát vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát. Mindig vigye magával a címkével ellátott dobozt, függetlenül attól, hogy maradt-e benne oldat vagy sem.
- Nem rendeltetésszerű használat esetén, pl. ha a Tantum Verde-t nagyobb mennyiségben megissza, előfordulhatnak nemkívánatos hatások, mint pl. izgatottság, görcsrohamok, verejtékezés, mozgászavar, remegés, hányás, alvászavarok, vizuális hallucinációk (káprázás, szín- és hófoltok látása), csalánkiütés, bőrkiütés és fényérzékenység. Ilyen esetben haladéktalanul forduljon orvoshoz.
Ha elfelejtette alkalmazni a Tantum Verde oldatot
- Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, hanem amint eszébe jut, alkalmazza.

- Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- Közvetlenül a használat után zsibbadás alakulhat ki a szájban és a torokban, ami a gyógyszer hatásából következik és rövid idő alatt megszűnik.
Az allergiás (túlérzékenységi) reakciók ritkák (1000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet), illetve nagyon ritkák (10 000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet) (angioödéma, ill. a gége izmainak görcse) vagy gyakoriságuk nem ismert (anafilaxiás reakció), azonban súlyosak is lehetnek. Haladéktalanul tájékoztassa orvosát, ha váratlan száj- vagy torokduzzanatot, légzési és nyelési nehézséget, kiütést vagy viszketést tapasztal, főleg, ha ez az egész testét érinti.
További mellékhatások:
- Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
- fényérzékenység
- Ritka mellékhatások (1000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
- égő érzés a száj nyálkahártyáján, illetve szájszárazság. Ha ezt tapasztalja, kortyolgasson el egy pohár vizet, hogy csökkentse ezt az érzetet.

- Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- érzéscsökkenés a szájnyálkahártyán
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Tantum Verde oldatot tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A felbontott készítmény legfeljebb 25 °C-on tartva 6 hónapig használható fel.
A dobozon és az üvegen vagy a tartályon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Tantum Verde oldat?

- A készítmény hatóanyaga: 1,5 mg benzidamin-hidroklorid 1 ml oldatban.
- Egyéb összetevők: patentkék V (E 131), kinolinsárga (E 104), poliszorbát 20, nátrium-hidrogén-karbonát, szacharin, menta aroma, metil-parahidroxibenzoát (E 218), glicerin, etanol, tisztított víz.
Milyen a Tantum Verde oldat külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Tiszta, zöld, mentolos ízű oldat.
120 ml, 240 ml töltettérfogatú oldat PP/PE, gyermekbiztos, garanciazáras, csavaros kupakkal lezárt színtelen, átlátszó üvegbe töltve, dobozban.

60 ml, 150 ml töltettérfogatú oldat HDPE/LDPE, garanciazáras, csavaros kupakkal lezárt színtelen, átlátszó üvegbe töltve, dobozban.
60 ml töltettérfogatú oldat fehér, HDPE/LDPE, garanciazáras, csavaros kupakkal lezárt színtelen, átlátszó üvegbe töltve és egy műanyag adagoló spray pumpa, dobozban.
60, 150, ill. 1000 ml töltettérfogatú oldat fehér, HDPE/LDPE, garanciazáras, csavaros kupakkal lezárt színtelen, átlátszó PET tartályba töltve, dobozban.
1000 ml töltettérfogatú oldat fehér, HDPE/LDPE, garanciazáras, csavaros kupakkal lezárt színtelen, átlátszó PET tartályba töltve és egy műanyag adagoló pumpa, dobozban.

STREPSILS PLUS TABLETTA 24X

4.162 Ft
Kívánságlistára teszem

TANTUM VERDE FORTE 3MG/ML SPRAY 15ML

4.439 Ft
Kívánságlistára teszem

TANTUM VERDE 1,5MG/ML SPRAY 30ML

4.012 Ft
Kívánságlistára teszem

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!