A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében, mely az adatvédelmi nyilatkozatban elérhető.
Menü
Ár:
1.701 Ft (1.620 Ft + ÁFA)
Menny.:db

NICOTINELL FRUIT 2 MG RÁGÓGUMI 24X

Ár:
1.701 Ft (1.620 Ft + ÁFA)
Menny.:db

Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszer (VN). A Nicotinell Fruit rágógumi a dohányzásról való leszokást elősegítő gyógyszerek csoportjába tartozik.

Szállítási módok

Fizetési módok

Egységár: 70,88 Ft/db
Elérhetőség: Nem rendelhető
Várható szállítás: október 21.
Szállítási díj: 1.490 Ft
Gyártó: Novartis Hungária Kft.

Leírás és Paraméterek

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Nicotinell Fruit és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Nicotinell Fruit rágógumi a dohányzásról való leszokást elősegítő gyógyszerek csoportjába tartozik.
A rágógumi nikotint tartalmaz, amely a dohány egyik alkotórésze.
Rágáskor a rágógumiból a nikotin lassan szabadul fel és a száj nyálkahártyáján keresztül szívódik fel.
Ez a készítmény enyhíti a nikotinfüggőségben tapasztalt elvonási tüneteket, elősegítve a dohányzásról való leszokás eredményességét.
Rendszerint segíti a leszokás sikerességét a megfelelő tanácsadás és támogatás.
2. Tudnivalók a Nicotinell Fruit alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Nicotinell Fruit-ot:
- ha allergiás a nikotinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha nem dohányzik.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
- A Nicotinell Fruit alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha:
- Szívbetegség miatt kezelték, vagy kezelik pl.: szívroham, szívelégtelenség, szívtáji szorító fájdalom (angina, Prinzmetal angina), vagy szívritmus rendellenességek.
- Korábban bármikor súlyos agyi keringési zavar (agyvérzés, agyi érelzáródás, agyembólia) alakult ki Önnél.
- Magas a vérnyomása (kezeletlen hipertónia).
- Vérkeringési zavarai vannak.
- Cukorbetegségben szenved (mérje gyakrabban vércukorszintjét, ha elkezdi használni a Nicotinell Fruit-ot, mivel megváltozhat a szükséges inzulin- vagy egyéb gyógyszer adagja).
- Pajzsmirigy-túlműködést állapítottak meg (hipertireoidizmus).
- Mellékvesevelő-túlműködés áll fenn (feokromocitóma).
- Máj-, vagy vesebetegségben szenved.
- Nyelőcsőgyulladása, száj- vagy garatgyulladása, gyomornyálkahártya-gyulladása, gyomorfekélye van.
- Fruktóz túlérzékenységben szenved.
Gyermekek
Gyermekeknél még a kis mennyiségű nikotin is veszélyes, súlyos tüneteket vagy halált okozhat.
Ezért is rendkívül fontos, hogy a gyógyszert mindig tartsa a gyermekektől elzárva.
Állkapocs-ízületi problémák és műfogsor viselése esetén a rágógumi rágása nehézséget jelenthet. Ilyenkor célszerű más gyógyszerformát választani a nikotinpótló terápiához. Tanácsért forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Egyéb gyógyszerek és a Nicotinell Fruit
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. A dohányzás abbahagyásakor orvosa módosíthatja bizonyos addig használt gyógyszereinek adagját.
Nem áll rendelkezésre információ a Nicotinell Fruit és egyéb gyógyszerek közötti kölcsönhatásokról. Azonban a nikotinon kívül a cigaretta más anyagai is hatással lehetnek bizonyos gyógyszerekre.
A dohányzás abbahagyása befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek hatását, pl.:
- teofillin (tüdő eredetű asztma kezelésére használt gyógyszer)
- takrin (Alzheimer-kór kezelésére használt gyógyszer)
- olanzapin és klozapin (skizofrénia kezelésére)
- inzulin-adag (cukorbetegség kezelésére használt gyógyszer) újbóli beállítása szükséges lehet.

A Nicotinell Fruit egyidejű alkalmazása étellel és itallal
Kávé, savas (pl. gyümölcslé) és szénsavas italok csökkenthetik a nikotin felszívódását, ezért a rágógumi használatának megkezdése előtti 15 percben kerülendő ezen italok fogyasztása.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Nagyon fontos a dohányzás abbahagyása terhesség alatt, mivel a dohányzás a magzat növekedésbeli visszamaradását okozhatja, koraszüléshez vagy akár halvaszületéshez is vezethet. A dohányzásról történő leszokás gyógyszer alkalmazása nélkül javasolt. Amennyiben ilyen készítmények nélkül nem képes abbahagyni a dohányzást, segítségként alkalmazható a Nicotinell Fruit, mivel a fejlődő magzatot érintő kockázat kisebb, mint a dohányzás folytatása kapcsán felmerülő kockázat. A nikotin bármely formában kerül be a szervezetbe, mindenképpen károsíthatja a megszületendő csecsemőt. A Nicotinell Fruit csak akkor alkalmazható, ha előtte megbeszélte kezelőorvosával, aki figyelemmel kíséri a terhességét vagy egy orvossal, aki a dohányzásról való leszoktatásra specializálódott.
Szoptatás alatt a Nicotinell Fruit használata - akárcsak maga a dohányzás - kerülendő, mivel a nikotin átjut az anyatejbe. Ha orvosi utasításra használja a gyógyszert, a gyógyszeres rágógumit közvetlenül a szoptatás után kell rágni, és nem szabad a szoptatás előtti két órában alkalmazni.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Nicotinell Fruit ajánlott adagban történő alkalmazása során nem tapasztaltak a járművezetés vagy a gépek kezelése során fellépő bármilyen kockázati tényezőt, de figyelembe kell venni, hogy a dohányzás abbahagyása a viselkedés megváltozásával járhat.
A Nicotinell Fruit szorbitot, butilhidroxitoluolt és nátriumot tartalmaz
Mivel a Nicotinell Fruit rágógumi szorbitot tartalmaz: amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
A rágógumi alap butilhidroxitoluolt (E321) tartalmaz, ami a nyálkahártyák helyi irritációját okozhatja.
Minden egyes Nicotinell Fruit édesítőszerként 0,2 g szorbitot (E420) tartalmaz, ami 0,04 g fruktóznak felel meg. Egy darab rágógumi energia értéke 1,0 kcal.
A Nicotinell Fruit 11,50 mg nátriumot tartalmaz rágóguminként. Ezt konrollált nátrium diéta esetén figyelembe kell venni.
3. Hogyan kell alkalmazni a Nicotinell Fruit-ot?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A dohányzásról való végleges leszokás esélyének növelése érdekében a Nicotinell Fruit használatának megkezdésekor a dohányzást teljesen hagyja abba a kezelés teljes időtartamára.
A Nicotinell Fruit-nak két hatáserőssége létezik: 2 mg és 4 mg (Magyarországon nem elérhető a 4 mg-os hatáserősség). A megfelelő adagolás az Ön korábbi dohányzási szokásától függ.
Magasabb nikotintartalmú gyógyszeres rágógumit válasszon, amennyiben:
- Nikotinfüggősége erős, vagy nagyon erős.
- Korábban sikertelenül próbálkozott Nicotinell 2 mg gyógyszeres rágógumival a dohányzásról leszokni.
- Önnél olyan kifejezett elvonási tünetek jelentkeznek, hogy könnyen visszaeshet.
Minden egyéb esetben a Nicotinell 2 mg gyógyszeres rágógumit tanácsos választani.
Az optimális napi adag kiválasztása az alábbi táblázat szerint ajánlott:

Amennyiben a magas nikotintartalmú készítmény alkalmazása során mellékhatás jelentkezik, át kell térni az alacsonyabb nikotintartalmú termékre (Nicotinell 2 mg).
Alkalmazási útmutató:
1. Egy darab Nicotinell Fruit-ot elrágni, amíg annak íze intenzívvé nem válik.
2. Ezután a Nicotinell Fruit-ot az íny és a pofazacskó között kell tartani.
3. Az íz gyengülése után újra meg kell kezdeni a rágást.
4. Ezt a folyamatot kb. 30 percen keresztül kell ismételni, hogy a nikotin fokozatosan szabaduljon fel.
Ne nyelje le a gyógyszeres rágógumit!
Felnőttek és 18 éven felüliek részére:
Ha úgy érzi, rá kell gyújtania, rágjon el egy darab Nicotinell Fruit-ot. Általában 1-2 óránként egy rágógumira van szükség. Rendszerint naponta 8-12 darab rágógumi elegendő. Amennyiben még mindig erős késztetést érez a dohányzás iránt, még elrághat néhány további rágógumit. Naponta 25 darab rágóguminál többet nem szabad a Nicotinell Fruit-ból alkalmazni.
A kezelés idejének hosszúságát a kezelt személyre szabva kell megállapítani. A kezelés rendszerint legalább 3 hónapig tart. Három hónap eltelte után fokozatosan csökkentse a naponta elrágott Nicotinell Fruit-ok számát. Amennyiben már csak napi 1-2 Nicotinell Fruit-ot használ, a kezelést hagyja abba. A Nicotinell Fruit 6 hónapnál huzamosabb ideig tartó használata általában nem ajánlott. Vannak azonban, akik ennél hosszabb ideig tartó kezelést igényelnek, nehogy visszaszokjanak a dohányzásra.
Amennyiben 9 hónap eltelte után is alkalmazza még a Nicotinell Fruit-ot, keresse fel kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A tanácsadás segítheti a dohányost a leszokásban.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A Nicotinell Fruit-ot 18 évnél fiatalabbak kizárólag orvosi előírásra alkalmazhatják.
Ha az előírtnál több Nicotinell Fruit-ot alkalmazott
Túl sok Nicotinell Fruit fogyasztása esetén a tünetek ugyanazok, mintha túl sokat dohányzott volna. A nikotin túladagolás általános tünetei a gyengeség, a verejtékezés, a túlzott nyáltermelődés, szédülés, égő érzés a torokban, hányinger, hányás, hasmenés, hasfájás, hallás- és látászavar, fejfájás, erős szívdobogás vagy más szívritmuszavarok (tahikardia és aritmia), légszomj, levertség, keringési zavarok, kóma és terminális konvulzió (rángógörcsök).
Ha bármilyen panaszt észlel a kezelés során, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez!
Kérjen azonnali orvosi segítséget, amennyiben felmerül annak a gyanúja, hogy egy gyermeknél gyógyszermérgezés következett be. A nikotin kisgyermekek esetén még kis mennyiségben is veszélyes lehet, súlyos tüneteket okozhat, akár halálhoz is vezethet.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A kezelés során az első néhány napban tapasztalható mellékhatások a szédülés, a fejfájás és az alvászavar. Ezek a dohányzás abbahagyásával kapcsolatos megvonási tünetek is lehetnek és a nem elegendő nikotin bevitel következtében alakulhatnak ki.
Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1-et érinthet)
- szédülés, fejfájás.
- csuklás, gyomorpanaszok, mint például hányinger, puffadás, hányás, gyomorégés, fokozott nyáltermelés, a száj és a garat irritációja és a rágóizmok fájdalma is előfordulhat, különösen az intenzív rágás eredményeként. A rágógumi lassabb rágásával elkerülhetők ezek a problémák.
Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1-et érinthet)
- szívdobogásérzés.
- vöröses bőrkiütés (bőrpír) és a kiemelkedő dudorok viszketése a bőrön (csalánkiütés).
Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1-et érinthet)
- Szívritmuszavar (gyorsabb szívritmus) és allergiás reakciók. Az allergiás reakciók nagyon ritkán súlyosabb következményekkel járnak, az alábbi tünetekkel:
a bőr felduzzadása,
az arc és a száj megduzzadása,
alacsony vérnyomás és légzési nehézségek.
A dohányzás abbahagyásának következményeként a szájban fekélyek alakulhatnak ki, de ezek nincsenek összefüggésben a kezeléssel.
A Nicotinell Fruit hozzátapadhat és nagyon ritkán károsíthatja a műfogsort vagy egyéb fogászati beavatkozást.
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Nicotinell Fruit-ot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő {Felhasználható:} után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A már megrágott Nicotinell gyógyszeres rágógumit megfelelő körültekintéssel kezelje.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma ésegyéb információk

Mit tartalmaz a Nicotinell Fruit?
- A készítmény hatóanyaga a nikotin. 2,00 mg nikotint tartalmaz gyógyszeres rágóguminként (10 mg nikotin-polakrilin formájában).
- Egyéb összetevők: Rágógumi alap (mely butilhidroxitoluolt is tartalmaz (E 321)), kalcium-karbonát, szorbit (E 420), vízmentes nátrium-karbonát, nátrium-hidrogén-karbonát, polakrilin, glicerin (E 422), tisztított víz, levomentol, tutti-frutti aroma, szacharin, szacharin-nátrium, aceszulfám-kálium, xilit (E 967), mannit (E 421), zselatin, titán-dioxid (E 171), karnaubaviasz és talkum.
Lásd 2. pont "A Nicotinell Fruit szorbitot, butilhidroxitoluolt és nátriumot tartalmaz".
Milyen a Nicotinell Fruit külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Csaknem fehér színű, négyszögletes, bevonattal ellátott gyógyszeres rágógumi.
A Nicotinell gyógyszeres rágóguminak kettő hatáserőssége (2 mg és 4 mg) és négy ízesítése (Fruit, Fresh Mint, Liquorice és Classic) létezik. Magyarországon csak a 2 mg-os hatáserősség érhető el Fruit és Fresh Mintízesítésben. Ez a betegtájékoztató a Nicotinell Fruit 2 mg gyógyszeres rágógumira vonatkozik.
A dobozba csomagolt buborékcsomagolások 2 db, 12 db, 24 db, 36 db, 48 db, 60 db, 72 db, 96 db, 120 db vagy 204 db gyógyszeres rágógumit tartalmaznak.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!