A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében, mely az adatvédelmi nyilatkozatban elérhető.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

TIPPEK FERTŐZÉSEK MEGELŐZÉSÉRE

TIPPEK FERTŐZÉSEK MEGELŐZÉSÉRE

Bárhová is megyünk mostanában, mindenütt hallhatunk köhögést, szipogást, tüsszentést. Nem árt tehát tudnunk, hogyan minimalizálhatjuk az influenza és egyéb téli időszakban terjedő fertőzések kockázatát.

Bárki, aki a hideg időszakban emberekkel találkozik, tömegközlekedik, fertőzésnek van kitéve, de egyiken sem szeretnénk megbetegedni. A jó hír az, hogy néhány egyszerű higiéniai intézkedéssel már jelentősen csökkenthetjük a megbetegedés kockázatát!

1. tipp: Rendszeresen mossunk kezet!

A rendszeres kézmosás a fertőzések elkerülése érdekében az egyik legfontosabb intézkedés. Tíz féle fertőzés közül ugyanis nyolcat a kezeinkről át tudunk adni másoknak.

Mossunk kezet,

  • amint hazaérkezünk, vagy

  • beérünk a munkahelyünkre, és persze akkor is

  • ha enni készülünk, vagy

  • beteggel érintkeztünk.

2. tipp: Ne csak rendszeresen, de alaposan mossunk kezet!

Azt mindannyian tudjuk, hogy fontos a kézmosás, de a legtöbb ember túl rövid ideig és nem is mindig szappannal mossa a kezét. Pedig a kézmosás, ha megfelelően csináljuk, a kézen lévő csírák számát 90-99 százalékkal csökkentheti.

Mindig szappannal mossuk meg a kezünket, amikor csak lehetséges. A kézmosás tartson kellő ideig, ami azt jelenti, hogy mintegy 20-30 másodpercig szükséges a szappannal dörzsölni. Ha például 6-7-szer szótagolva elmondjuk magunkban, hogy "Szép napunk van ma!", akkor már meg is van a kellő idő, és még a pozítív gondolatainkért is tettünk. :) Ezután öblítsük le a kezeinket, és tiszta törülközővel szárítsuk meg őket!

3. tipp: Ne érintsük meg az arcunkat!

Különösen a hideg időszakban érdemes betartani ezt a tanácsot: Tartsuk távol a kezünket az arcunktól!. A kezeinkkel a kórokozókat a szánkon, az orrunkon és a szemeinken keresztül észrevétlenül tudjuk szervezetünkbe juttatni. 

4. tipp: Rendszeresen szellőztessünk!

A rendszeres szellőztetésnek mindenképpen van nagy jelentősége van. A hideg időszakban, amikor több emberrel kell egy helyiségen osztoznunk (pl. egy irodában, vagy tanteremben), akkor remek lehetőséget adunk a kórokozóknak a terjedésre. Néhány perces szellőztet azonban jelentősen csökkenti a kórokozók számát. Ezáltal csökkenthetjük a fertőzés kockázatát.

5. tipp: Tartsuk nedvesen a nyálkahártyáinkat!

Akár kint tartózkodunk sokat, akár fűtött helyiségekben - télen a levegő gyakran száraz. Ennek eredményeként a nyálkahártyáink is szárazabbak lehetnek, mint általában . Ezek azonban azok, amelyek az első akadályt jelenthetik a kórokozók számára. Ha a nyálkahártyák kiszáradnak, a baktériumok, vírusok könnyebben behatolhatnak a testbe, és betegségekhez vezethetnek. Ha például valamit szeretnénk tenni ez ellen, nedvesíthetjük az orrnyálkahártyákat, de a legjobb, ha eleve a beltéri levegőt próbáljuk meg megfelelően nedvesen tartani, pl. jól párologtató növényekkel.

6. tipp: Tartsunk távolságot!

Ezen túlmenően, a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében tartsuk távol magunkat lehetőség szerint a már megbetegedettektől. Továbbá ne fogjuk meg mások kezét! Első pillantásra ez udvariatlanságnak tűnhet, de alapvetően rendkívül figyelmes dolog, mert valami jó dolgot teszünk a másik számára is megóvva őt.

Végül, ha mi kaptuk el mégis a betegséget, még megvédhetünk másokat a lehetséges fertőződéstől:

  • Köhögés, tüsszentés vagy az orrfújás után azonnal mossunk kezet!

  • Tüsszentés vagy köhögés a zsebkendőbe a legcélszerűbb, de legalább forduljunk el a többi embertől!

  • A használt zsebkendőt azonnal dobjuk ki!

  • Ha lehetséges, maradjunk otthon, amíg jobban nem érzzük magunkat!

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK:

NÁTHÁRA ANTIBIOTIKUM?! NEM!

ÍGY KEZELJÜK A NÁTHÁT ÉS A TOROKFÁJÁST!

MEGHŰLÉS, MEGFÁZÁS, NÁTHA