A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében, mely az adatvédelmi nyilatkozatban elérhető.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

MIT TEGYÜNK NAPSZÚRÁS ESETÉN?

MIT TEGYÜNK NAPSZÚRÁS ESETÉN?

Ha túl sokat tartózkodunk a tűző napon anélkül, hogy védenénk a fejünket a forró napsugaraktól, könnyen napszúrást kaphatunk. Ilyenkor ugyanis fejünk hőmérséklete jelentősen megemelkedik, a koponyaűri nyomás emelkedését is okozva. Az agyhártya begyullad, és jelentkeznek a tipikus tünetek: fejfájás, hányinger, hányás, szédülés. A mostani időjárási viszonyok mellett nem árt tudnunk, mit tegyünk, ha mindez megtörténik.

A napszúrás jelei

Fontos tudnunk, hogy a napszúrás tünetei nem feltétlenül azonnal a napon tartózkodáskor jelentkeznek, hanem gyakori esetben csak néhány órával utána. Jellemző továbbá, hogy a napszúrás áldozatainak feje erősen vörös, ami a test többi részének színéhez képest feltűnő lehet.

Enyhébb esetben a napszúrás tünetei 24 órán belül elmúlnak, ha mégsem az már súlyosabb problémát jelez. 

A legfőbb tünetek:

 • szédülés
 • hányás, hányinger
 • fejfájás
 • nyaki merevség

Ezen túlmenően, akit napszúrás ért, az gyakran nyugtalan. Súlyosabb esetben előfordulhat eszméletvesztés, ájulás, még súlyosabb esetben akár kóma is kialakulhat.

A tünetek súlyossága függ az egyéni érzékenységtől is, de attól is, hogy mennyi ideig volt az adott személy a napsugárzásnak kitéve.

Lássuk, hogyan nyújthatunk elsősegélyt!

Ha napszúrásra gyanakszunk, tegyük meg a következő intézkedéseket:

 • Először is juttassuk az érintettet hűvös, árnyékos csendes helyre!
 • Hűtsük le az illető testét nedves törülközővel, vagy víz ráspriccelgetésével! Ne töröljük szárazra, hanem hagyjuk magától megszáradni, így fokozottabb a víz elpárolgása miatt a hűtő hatás.
 • Súlyosságtól függően szükséges lesz hosszabb-rövidebb ágynyugalom is.
 • Fektessük enyhén megemelt felsőtesttel!
 • Apró kortyokban itassunk vele folyadékot! Ez lehetőleg víz legyen, semmiképpen ne kávé, vagy alkoholtartalmú ital, mert ezzel csak fokozzuk a folyadékvesztést, és súlyosabbá tesszük az amúgy is rossz állapotot.
 • A folyadékpótlás mellett szükséges lehet az elvesztett só pótlása is, különösen, ha hányás is jelentkezett a tünetek között. Erre a feladatra legalkalmasabbak a rehidratáló porok, amelyekből  oldatot készítve gyorsan helyreállíthatjuk a felborult folyadék- és ionháztartást.
 • A fejfájás megszüntetésére használhatunk vény nélkül is kapható fájdalomcsillapítókat.

Súlyos esetben, pl. eszméletvesztésnél azonnal hívjunk mentőt!

Ha csecsemőről, idős emberről van szó, szintén hívjunk orvost, vagy mentőt! Forduljunk orvoshoz akkor is, ha 24 órán belül nem szűnnek a tünetek!

Előzzük meg a bajt!

A legjobb persze, ha előre gondolkodunk, és nem kerülünk ilyen helyzetbe. Akiknél már fordult elő napszúrás, azok valószínűleg hajlamosabbak rá, így rájuk fokozottabban érvényes, hogy érdemes előre felkészülniük a megelőzésre.

A legveszélyesebb időszakokban kerüljük a direkt napsugárzást ha csak tehetjük. Ez a délelőtt 11 és délután 3 óra közötti időszakot foglalja magában. Ha mégis szükséges a napon tartózkodnunk, viseljünk jó fényvisszaverő képességű anyagból készült fejfedőt. Nedvesítéssel hűtsük le hajunkat, fejbőrünket. Erre kiválóan alkalmasak a táskában kéznél tartott termálvíz spray-k, amelyeket bármikor előkaphatunk egy kis felfrissülésért, és nyomot sem hagynak még a sminkünkön sem.

 

Kapcsolódó cikkeink:

MIT ÉRDEMES TUDNUNK A FÉNYVÉDELEMRŐL?

HA MÁR MEGTÖRTÉNT A BAJ - MEGOLDÁSOK NAPÉGÉSRE

PÓTOLJUNK FOLYADÉKOT HELYESEN!