A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében, mely az adatvédelmi nyilatkozatban elérhető.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

MIT TEGYÜNK A PUFFADÁS ÉS A GYOMORÉGÉS ELLEN?

MIT TEGYÜNK A PUFFADÁS ÉS A GYOMORÉGÉS ELLEN?

A puffadás és a gyomorégés sokunk életét megkeseríti. A panaszokat többféle probléma okozhatja, így ahelyett, hogy csak a tüneteket kezelnénk, érdemes a kiváltó okot megtalálni. Nézzük, melyek lehetnek ezek!

A puffadás és gyomorégés leggyakoribb kiváltó okai:

  • rendszertelen, gyors étkezés,

  • zsíros, csípős ételek fogyasztása,

  • stressz,

  • ételallergia, pl. lisztérzékenység, laktóz intolerancia,

  • egyéb egészségügyi probléma.

Hogyan előzzük meg a kellemetlen tüneteket?

Általánosságban elmondható, hogy a panaszok enyhíthetők vagy megelőzhetők néhány egyszerű életmódbeli változtatással. Természetesen, ha ételallergia vagy egyéb egészségügyi probléma áll a tünetek hátterében, akkor szükség lehet további vizsgálatokra és akár gyógyszeres kezelésre!

Ha gyakran tapasztalunk gyomorégést és puffadást, amelyhez rossz közérzet is társul, javasolt orvoshoz fordulnunk!

Csökkentsük a puffadás és gyomorégés megjelenésének gyakoriságát az alábbi „óvintézkedésekkel”!

  • Együnk többször, kis adagokat, mivel ez kevésbé megterhelő a gyomornak.

  • Kerüljük azokat az ételeket, amelyek puffadást okozhatnak, mint a babfélék és a káposztafélék. Sokaknál a savanykás gyümölcsök, is gyomorpanaszokat okozhatnak, így érdemes kísérletezni, hogy a narancs, grapefruit és alma fogyasztása után jelentkezik-e gyomorégés.

  • Mellőzzük a zsíros, csípős, fűszeres ételek és a savanyúságok fogyasztását!

  • Éhgyomorra kerüljük a kávé és a csokoládé fogyasztását! Természetesen az étkezések után is csökkentsük vagy hagyjuk el a fogyasztásukat.

  • Mellőzzük vagy csökkentsük az alkoholfogyasztást!

  • Fogyasszunk kefirt vagy natúr joghurtot, amelyek enyhítik a kellemetlen tüneteket!

  • Szánjunk időt az étkezésekre és rágjuk meg rendesen az ételt! A gyors étkezések során több levegő kerül a gyomorba, amely puffadáshoz vezethet.

  • Csökkentsük a kellemetlen tüneteket gyógynövényteák, például édeskömény- és ánizstea fogyasztásával!

  • Próbáljuk kerülni a stresszt, vagy sajátítsunk el stressz kezelő technikákat!

  • Mozogjunk rendszeresen!

Enyhülést hozó készítmények

Puffadás ellen választhatunk szimetikon hatóanyagú készítményeket, amelyek felbontják a gázbuborékokat, melyek a gyomorba és a belekbe szorultak, így a felszabadult gázok ezután természetes módon eltávozhatnak.

A gyógynövényeket tartalmazó kivonatokkal kezelhetők az olyan emésztési zavarok, mint az étkezést követő hasi fájdalom, puffadás, korai teltségérzet, émelygés és diszkomfort-érzés, valamint a hányinger.

Gyomorégés, reflux betegség esetén válasszunk olyan készítményeket, amelyek védik a gyomornyálkahártyát a gyomorsav káros hatásától.

A gyomorsavkötő gyógyszerek hatóanyagai semlegesítik a gyomorban a gyomorsavat, így gyorsan enyhítik a gyomorsav-túltermelődés okozta tüneteket: a gyomorégést, savas felböfögést, emésztési zavarokat, terhességi emésztési zavarokat, a teltségérzetet vagy nehéz érzetet a gyomorban, valamint a puffadást.

A természet ereje

A reflux betegség esetén a gyomor savtartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, amely erős égő érzést válhat ki. A tünetek enyhítésében segíthet a tej, és tejtermékek fogyasztása, sőt, akár egy pohár víz is.

A fűszernövényeket nemcsak az ételek ízesítésére, hanem sok esetben a puffadás és a reflux kezelésére is hatékonyan alkalmazhatjuk.

A gyömbér megnyugtatja a gyomrot és a bélrendszert, mivel „elnyeli” a gyomorsavat. Az édeskömény- és az ánizstea az egyik legjobb módja a puffadás és a gyomorégés kezelésének, mivel segíti az emésztési folyamatokat és görcsoldó hatású.

A kömény teaként fogyasztva enyhíti a puffadást és a görcsös gyomorpanaszokat. A kapor szélhajtó és emésztéskönnyítő hatású, a fahéj étvágytalanság, puffadás és teltségérzet kezelésére is javasolt. A zsályatea szintén enyhíti a kellemetlen puffadást.