A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében, mely az adatvédelmi nyilatkozatban elérhető.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

MIT KELL TUDNUNK A TOROKFÁJÁSRÓL?

MIT KELL TUDNUNK A TOROKFÁJÁSRÓL?

Talán nincs is olyan család, ahol gyermekkorban ne fordulna elő valamilyen torokfájással együtt járó megbetegedés. Ennek kapcsán rengeteg kérdés merülhet fel az aggódó szülőkben: milyen kórokozó okozhatja a megbetegedést, a jelentkező panaszokat hogyan lehetne enyhíteni, mikor javasolt már orvoshoz vinni a gyermeket, hogyan lehet megelőzni az ilyen megbetegedéseket... Rengeteg kérdés, de sokszor a gyermekorvosnál történt látogatás során nincs idő hosszas beszélgetésre, hiszen sok a beteg, a többiek is sorra szeretnének kerülni.

Mi is pontosan a torokfájás?

A gyermekorvosi rendelőkben a torok- és mandulagyulladás a második leggyakoribb diagnózis, melynek kapcsán az egyik leggyakoribb panasz a torokfájás. A torok közvetlen kapcsolatban van a külvilággal, a kórokozók számára elsődleges behatolási kapunak tekinthető.
Anatómiailag  a garatnak felel meg, melynek 3 részét különítjük el: orrgarat, szájgarat, algarat. A középső területet említi a köznyelv torokként, melynek része a nyelv hátsó harmada, a lágyszájpad - garatívek, torokmandulák, nyelvcsap, oldalsó és hátsó garatfal.

Fontos élettani (nyelés, ízlelés, hang- és beszédképzés) és védekező feladatokat lát el. Gazdagon erezett és beidegzett terület, ennek köszönhetően általában a torokpanaszokkal egyidejűleg nyelési problémák is jelentkeznek.

ÉRDEKESSÉG: a garat és a középfül közös idegellátásával magyarázható a torokfájás mellett gyakran előforduló kisugárzó fülfájás.

 

Milyen kórokozók támadhatják meg a torkunkat?

Egészséges, ép immunrendszerű gyermekek esetében - főként közösségbe kerüléskor- évente 8-12 légúti fertőzés is előfordulhat, míg felnőtt korban már csak 1-3 felső légúti hurut jelentkezik évente. A megbetegedések elsősorban az ősztől kora tavaszig tartó időszakra esnek.
Gyermekkorban az esetek nagy része, legalább 60-75%-a vírusos eredetű, a maradék 25-40%-ban (legtöbbször Streptococcus) baktériumok állnak a háttérben. A vírusos és bakteriális fertőzések egyaránt cseppfertőzéssel (köhögéssel, tüsszentéssel), illetve váladékkal vagy szennyezett felületek érintésével terjedhetnek, majd rövid (1-4 napos) lappangási idővel felső és/vagy alsó légúti fertőzést okoznak.

Bakteriális torokgyulladásra kell gondolni a hurutos tünetek (orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás, köhögés) hiánya, illetve magas láz esetén, illetve még abban az esetben, ha a beteg állapota 5-7 napon belül nem javul, illetve romlik. Általában bakteriális fertőzéskor gennyes tüszők jelennek meg a mandulák felszínén, a nyelvcsap duzzadt lehet. Izomfájdalom, végtaggyengeség kevésbé jellemző, mint vírusos megbetegedés.

A tüneteket tekintve a vírusos eredetű hurutos megbetegedésekre jellemző, hogy egyéb szervek is érintettek lehetnek a légutakon kívül (így például gyakran előfordulhat vírusos kötőhártya-gyulladás, hasmenés), de a torokfájás jellemzően megelőzi a többi tünetet. Tipikus tünet a nagy mennyiségű, áttetsző, vizes orrfolyás, amely néhány napon belül sűrű, sárgás váladékká változik, és jelentős orrdugulás alakul ki. (Ez a tünet önmagában még nem jelent bakteriális felülfertőződést!) Részben a már kialakult torokgyulladás, részben az orrdugulás kapcsán fellépő szájlégzés miatt a garat kiszárad, és a fájdalom mellett kaparó érzés, nyelési panasz is jelentkezik. Gyakori a hőemelkedés, rossz közérzet, étvágytalanság. A betegség 4-5. napjától köhögés is felléphet, amely a betegség természetes lefolyásához tartozik, és egyre csökkenő intenzitással akár két hétig is elhúzódhat. Egyéb új tünet (pl. a már láztalan gyermek ismét belázasodik) nélkül a köhögés, illetve váladékürítés nem jelez felülfertőződést, és a köpet színe sem alkalmas ennek a megállapítására.

 

Milyen házi gyógymódok léteznek? Milyen esetekben használjuk, illetve ne használjuk őket?

Egyszerű vírusos megbetegedés esetén tüneti terápia javasolt, melynek része a:

 • gondos orrtisztítás tengervizes orrspray-vel, orrcsepp használata szükség esetén, illetve orrszívás
 • helyileg ható torokfertőtlenítő/gyulladáscsökkentő készítmények, szükség esetén fájdalomcsillapító használata
 • bő folyadékfogyasztás
 • kisebbek esetén a torokfájdalom miatt pépesebb étrend
 • gégediéta tartása (fűszeres ételek, szénsavas, nagyon hideg, vagy forró italok kerülése)
 • immunrendszer erősítése (C-vitamin szedése, pihenés)

A méz jótékony hatása ismert tény, azonban 1 éves kor alatt nem ajánlatos elkezdeni alkalmazni. Szintén méz alapú készítmény a propolisz, mely gyulladáscsökkentő hatású (vigyázat: alkalmazását követően előfordulhat duzzanat főként a torok és a gége területén, ami allergiára utalhat).

A sós vizes toroköblögetés ugyan egy régi, bevált terápiának számít, azonban az orvosszakmai ajánlások ennek valódi hasznosságát nem bizonyították.

Torokfájás esetén milyen gyógyszerek segíthetnek?

Torokfájás esetén indokolt torokfertőtlenítő készítmény használata, amely elpusztítja a kórokozókat és megakadályozza a fertőzés terjedését. Érdemes olyat választani, amelynek a fertőtlenítésen felül fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása is van, tehát alkalmazásával nem csak fertőtlenítő hatást érünk el, hanem a gyulladás is csökken és a torokfájdalom is enyhül.

 • A szopogató tabletták, pasztillák azoknak a gyermekeknek ajánlottak, akik a félrenyelés veszélye nélkül el tudják szopogatni azokat. Igény esetén cukormentes verzióban is megvásárolhatóak.
 • Kisebb (kb. 6 év alatti) gyermekek esetében célszerű inkább spray-t választani, hiszen ennek használatakor nem áll fenn félrenyelés veszélye, valamint közvetlenül a fájdalmas torokba juttathatjuk vele a hatóanyagot.

A helyileg ható gyulladás- és fájdalomcsökkentőkön kívül szükséges lehet szájon át szedhető (pl. szirup, oldat, szájban oldódó tabletta) fájdalom- és lázcsillapítók alkalmazása, melyek a gyulladást is csökkentik.

A fent felsorolt készítmények vény nélkül kaphatóak a patikákban, érdemes házi gyógyszeres dobozunkban is tartani belőlük.

FONTOS FIGYELMEZTETÉS: mindig olvassa el az adott gyógyszer betegtájékoztatóját, amelyből pl. az is kiderül, hogy hány éves kortól adható, tartalmaz-e cukrot, és milyen adagolásban javasolt használni a készítményt!

 

Torokfájás esetén mikor lehet szükség antibiotikum alkalmazására?

Tekintettel arra, hogy a torokfájást kiváltó fertőzések nagy része vírusos eredetű, torokfájás esetén nem célravezetők az antibiotikum-készítmények., hiszen ezek a gyógyszerek vírusok ellen hatástalanok Amennyiben valóban bakteriális fertőzés gyanúja áll fenn (amely az esetek kisebbik hányada), szájon át alkalmazható antibiotikum kezelésre van szükség, amelyet az orvos tud receptre felírni a beteg vizsgálata után.

FONTOS TANÁCS: az orvos tudta nélkül ne kezdjünk el a gyermekeknek adni korábbról megmaradt antibiotikumot! Különböző fertőzésekben különböző kórokozók a jellemzőek, így például a felfázás esetén igen hatékony antibiotikum légúti fertőzésekben hatástalan lehet. Ugyanakkor az antibiotikus kezelés mindig annak a veszélyével is jár, hogy a szervezetünkben normálisan élő baktériumok közül olyan törzsek szaporodhatnak el, amelyek az adott antibiotikumra ellenállóvá (azaz rezisztenssé) válnak, ezzel megnehezítve egy esetleges későbbi bakteriális fertőzés lehetőségét.

Általánosságban elmondható, hogy az antibiotikumok mellé érdemes a kúrával egyidejűleg probiotikumot is fogyasztani, mérsékelve/megelőzve ezzel az antibiotikumok bélflórára gyakorolt káros hatását (pl. hasmenést).

Milyen tünetek esetén javasolt orvoshoz fordulni?

Ha a gyermek légúti fertőzései a (bölcsődei vagy óvodai) közösségbe kerüléskor kezdenek gyakorivá válni és nem elhúzódóak, akkor valószínűleg csak az immunrendszer éretlensége állhat a fertőzések mögött - ezeknek a fertőzéseknek a gyakorisága és intenzitása általában kisiskolás korra lecsökken. Nem sürgősséggel, de érdemes orvoshoz fordulni, amennyiben a gyermeknél visszatérőek a fertőzések és esetleg a növekedésben, fejlődésben is elmaradás tapasztalható.

Ilyenkor immunológiai kivizsgálás lehet indokolt.

Tanácsos viszont haladéktalanul orvoshoz fordulni az alábbi esetekben:

 • Amennyiben a gyermeknek magas, csillapíthatatlan láza jelentkezik, illetve nyelési nehezítettsége fokozódik, azaz a napi - betegség esetén megnövekedett - folyadékigényt nem tudja bevinni, vagy légzési nehezítettség alakulna ki.
 • Ha a nyakon újkeletű, gyorsan kialakult fájdalmas csomót veszünk észre, amelyhez esetleg a nyak mozgáskorlátozottsága is társul.
 • Ha a gyermek lázas, elesett állapota mellett légzése, nyelése akadályozott.
 • Azokban az esetekben, amikor a torokfájást nem gyulladás okozza, hanem pl. sérülések a garatban, idegentest lenyelése, irritáló anyagok belégzése, lenyelése, allergiás reakciók (ezek az esetek mentő kihívását is szükségessé tehetik!)

Mit tehetünk a megelőzésért?

A felső légúti fertőzések megelőzésében alapvető fontosságú a gondos kézmosás,a higiénia betartása, amely többek között a közös használati tárgyak (pl. kéztörlő), a gyakran használt felületek (pl. ajtókilincs) fokozott tisztításából áll. Amennyiben a torokfájáshoz hurutos tünetek (orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, köhögés) is társulnak, ügyeljünk arra, hogy a gyermek orrváladéka rendszeresen el legyen távolítva (3 éves kor alatt orrszívó készülék használata javasolt). Lényeges, hogy tüsszentéskor ne a kezünkkel, hanem egyszer használatos zsebkendővel, esetleg könyökhajlatunkkal takarjuk el az arcunkat, valamint ne feledjük el orrfúvás után a gondos kézmosást - erre tanítsuk a gyermeket is. Járványos időszakban, amennyire tehetjük, kerüljük a tömeget.

A másik fő prevenciós terület a védőoltások alkalmazása (például Pneumococcus elleni, influenza elleni védőoltás).

A harmadik terület a felső légúti fertőző betegségekre hajlamosító tényezők felismerése. Ilyen például az orr- és garatmandula megnagyobbodás, kezeletlen szénanátha, helytelen táplálkozás és a gyakran ebből adódó, gyermekkorban sem ritka refluxbetegség.

A megfelelő változatos táplálkozás mellett a gyümölcsök, zöldségek, C- és D-vitamin bevitele, bő folyadékfogyasztás és a pihenés is fontos feltételei az erős immunrendszernek.


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

MEGHŰLÉS, MEGFÁZÁS, NÁTHA

5 TIPP A MEGFELELŐ ORRSPRAY KIVÁLASZTÁSÁHOZ

ÍGY CSILLAPÍTSD A KÖHÖGÉST!

ÍGY KEZELJÜK A NÁTHÁT ÉS A TOROKFÁJÁST!

AZ ORRSZÍVÁS FONTOSSÁGA ÉS MÓDJA CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEK KORBAN

SZÁRAZ KÖHÖGÉS: OKOK, TÜNETEK ÉS KEZELÉS

LÁZMÉRÉSRŐL ÉS LÁZMÉRŐKRŐL ÚJRA