A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében, mely az adatvédelmi nyilatkozatban elérhető.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

LAKTÓZINTOLERANCIA - TUDNIVALÓK A TEJCUKOR ÉRZÉKENYSÉGRŐL

LAKTÓZINTOLERANCIA - TUDNIVALÓK A TEJCUKOR ÉRZÉKENYSÉGRŐL

Ha étkezés után kellemetlen hasi tünetek jelentkeznek nálad is, könnyen előfordulhat, hogy laktózintoleranciában szenvedsz. Ilyenkor a tej, tejtermék vagy ezeket tartalmazó étel elfogyasztását puffadás, hasi fájdalom, diszkomfort érzés, vagy akár hasmenés is követheti. Hazánkban nagyon sokan érintettek, a legtöbben azonban nem is tudják, hogy a rosszullétét valójában mi váltotta ki, és esetleg soha nem is hallottak a laktózintoleranciáról.

De mi is a laktózintolerancia (laktóz felszívódási zavar)?

A laktózt (tejcukrot) normális esetben a laktáz nevű enzim alakítja át a vékonybélben felszívódó egyszerű cukrokká. Ha ez az enzim teljesen vagy részlegesen hiányzik, akkor a tejcukor nem emésztődik meg, nem szívódik fel, koncentrációjának megfelelően vizet szív a bélbe, és tejfogyasztást követően hasmenést okoz. A vastagbélbe jutó emésztetlen tejcukrot a bélbaktériumok megerjesztik, végül széndioxidra és hidrogénre bontják le, ezzel fokozva a puffadást és a hasmenést. Így alakulnak ki a jellegzetes tünetek.

Fontos tudni, hogy a laktózintolerancia nem azonos a tejfehérje-érzékenységgel. Utóbbi esetében a szervezet az elfogyasztott tejben lévő tejfehérjét (kazeint) allergénként észleli, és ellene kóros immunválaszt ad.

Mit kell tudnunk a laktózról?

A laktóz egy a tejben és tejtermékekben előforduló diszacharid, mely nem tud közvetlenül felszívódni a vékonybél falán. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, a laktáz enzimnek kell glükózzá és galaktózzá bontania, amelyek így már tovább tudnak jutni a véráramba.

Miben rejtőzhet laktóz az üzletek polcain?

A laktóz (az összetevők között laktoszérum, tejsavó vagy tejsavópor, tejpor is olvasható) nem csak konkrétan a tejben és tejtermékekben található. Élelmiszer-adalékanyagként is használják szerkezeti tulajdonságai miatt kötőanyagként akár húskészítményekben is. Virslik, felvágottak, pástétomok, margarinok, húsleveskockák, a szeletelt kenyér, a reggeli müzli, a burgonyaszirom, a szárított gyümölcs, feldolgozott ételek, készételek, húshelyettesítők, fehérjekiegészítők, gyógyszerek is mind tartalmazhatnak laktózt.

Annak érdekében, hogy minél egyszerűbb legyen a választás, és ne az összetevők teljes listáját kelljen böngészni az érzékenyeknek, ma már kötelező az élelmiszerek címkéjén feltüntetni az allergén információkat. Emellett egyre több laktózmentes tejterméket is lehet beszerezni, amelyekben már eleve el van bontva a laktóz. 

Tejtermékek laktóztartalma

Laktózmentes élelmiszer: Az nevezhető így, amely laktóztartalma kevesebb mint 0,1g/100g. Vannak olyan sajtféleségek, amelyek laktóztartalma - természetes módon, kezelés nélkül is - olyan alacsony, hogy laktózmentesnek tekinthetőek. A kemény sajtokba már eleve viszonylag kevés tejcukor megy át a tejből, a nagyobb része a tejsavóval távozik el. A megmaradt tejcukor mennyiség a préselés végére gyakorlatilag lebomlik.
Pl: ementáli, parmezán, cheddar. Bizonyos félkemény és lágy sajtoknál pedig sajttípustól függően pár nap, 1-2 hét alatt fejeződik be a tejcukor lebomlása. Pl. trappista, gouda, camabert, gorgonzola.

Egyéb laktóztartalom szempontjából említésre méltó tejtermékek laktóz tartalma 100 ml-re vagy 100 grammra számolva:

 • túró (40% zsír) 2,0-3,1g
 • túró (20% zsír) 2,0-3,3g
 • túró (10-70% zsír) 2,0-3,8g
 • édes tejszín 2,7-3,5g
 • tejkrémek, pudingok, tejberizs, tejbegríz 2,8-6,3g
 • sovány túró 3,0-3,5g
 • joghurtkészítmények (csokival, müzlivel, gyümölcsökkel) 3,0-5,4g
 • kefir 3,5-6,0g
 • tejföl 3,5g
 • joghurt 3,7-5,6g
 • 10 % -s zsírtartalmú ömlesztett sajtok 3,8g
 • író 4g
 • kávétejszín 4g
 • savó 4,4-5,2g
 • zsíros tej 4,5g
 • kakaós tej 5g
 • tejturmixok 5g
 • tejes fagylaltok 6g
 • 7,5% -s zsírtartalmú sűrített tej 9,5g
 • 10 % -s zsírtartalmú sűrített tej 12,5g
 • tejpor (teljes tejpor) 35g
 • írópor 42g
 • tejpor (sovány) 51g
 • savópor 66g

A laktóz intolerancia tünetei

A hiányzó enzim miatt a vastagbélben keletkező gázok (CO2) okozzák a már említett puffadást és hasi fájdalmat. Emellett émelygés, felfúvódás és vízszerű hasmenés fordulhat elő, mivel a vastagbélben a megnövekedett tejsav tartalom túlzott folyadék áramlást idéz elő.

A tejcukor érzékenységnek két csoportja létezik

1. Az elsődleges laktózintolerancia genetikai okokra vezethető vissza.

 • A  veleszületett típusban a laktáz enzim jelenléte már születéstől hiányzik; ezek a csecsemők az anyatejet sem tudják megemészteni.
 • A késői megjelenésű típusban a kor előrehaladtával fokozatosan csökken, majd megszűnik a laktáz enzim aktivitása.

2. A másodlagos laktózintolerancia pedig valamilyen betegség következményeként alakul ki.

 • Előidézheti több minden: pl. egy csecsemőkori vékonybélprobléma, fertőzés, lisztérzékenység, kemoterápia, környezeti hatások vagy antibiotikumos kezelés is.

Diagnózis

Az öntesztelés jó kiindulópont lehet, bár a biztos diagnózishoz nem elég. Megfigyelhetjük magunkat, hogy tapasztalunk-e összefüggést hasi panaszaink és a tejfogyasztás között. Önmagában ez azonban még nem megfelelő mód a diagnózishoz, mivel másodlagos laktózintolerancia esetén a fő kiváltó betegség rejtve maradhat.

Hidrogén kilégzési vizsgálat

A laktózintolerancia kimutatását hidrogén kilégzési vizsgálattal végzik. A vizsgálat alapját az adja, hogy a vastagbélbe jutó bontatlan tejcukorból az erjesztő baktériumok hatására CO2 és H2 gáz szabadul fel, ami eljut a keringésen keresztül a tüdőbe, és a kilélegzett levegőben mérhető lesz a mennyisége. Ha a vizsgálathoz használt tejcukor elfogyasztása után 1-2 órával a kilélegzett levegő hidrogén tartalma kórosan megemelkedik, a laktóz felszívódásának zavara igazolódott.

Vérminta glükóztartalma

Másik módszer az éhgyomorra megivott tejcukor tartalmú folyadék elfogyasztását követő vérvétel. A vékonybélben glükózzá és galaktózzá bomlott tejcukor felszívódik a véráramba. A galaktózt a máj ugyancsak glükózzá alakítja, és ez szintén a véráramba kerül. A meghatározott időközönként vett vérminta glükóztartalma megmutatja, hogy milyen mértékű a laktózemésztés. Ha a vércukor szint nem emelkedik kellő mértékben, akkor az a laktózt bontó enzim csökkenésére vagy hiányára utal és jelzi a tejcukor érzékenységet.

Vékonybél biopszia

Ritkán esetekben előfordul, hogy a laktáz enzim mennyiségét ill. hiányát vékonybél biopsziával határozzák meg. Erre általában akkor kerül sor, ha egyéb okok miatt is indokolt a vizsgálat.

Mit tehetünk, ha beigazolódik a gyanúnk?

Az első és legfontosabb a laktóz tartalmú élelmiszerek kerülése. Vásárlás során igyekezzünk a laktózmentes termékeket kiválasztani. Ebben már a csomagolásokon szereplő jelölések sokat segítenek.

Emellett nagy segítséget jelentenek a laktáz enzim tartalmú tabletták, amelyeket szájon át szedve étkezés előtt kell bevenni, és a mennyiséget az elfogyasztani kívánt laktóz mennyiségéhez szükséges igazítani. A különböző termékek dobozán fel van tüntetve, hogy egy adag hány gramm tejcukor elbontására elég, ennek megfelelően kell kiszámolni a megfelelő adagot.