A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében, mely az adatvédelmi nyilatkozatban elérhető.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

ÍGY CSILLAPÍTSD A KÖHÖGÉST!

ÍGY CSILLAPÍTSD A KÖHÖGÉST!

A torokfájás és köhögés az egyik leggyakoribb őszi megbetegedés, aminek számtalan oka és fajtája lehet. Ahhoz, hogy minél hamarabb csillapítani tudjuk a betegség tüneteit, először is tudnunk kell, hogy száraz vagy hurutos köhögéssel állunk szemben, illetve, hogy légzőszervi, emésztőszervi, kardiológiai vagy akár pszichés probléma okozza a tüneteket.

A köhögés okai

A köhögés leggyakoribb okának a megfázás és más légzőszervi betegségek tudhatók be, amelyek ősszel és télen különösen a hideg, nedves időjárás miatt alakulnak ki. Ha a köhögés három hét alatt elmúlik, akkor akut köhögésről beszélünk, ha azonban ennél hosszabb időn át fennáll, akkor krónikus köhögésről beszélhetünk.

Az akut köhögés hátterében általában felső légúti megbetegedés áll, amely a vírusok és baktériumok miatt alakul ki. Ilyen a torokgyulladás és a légcsőgyulladás is.

Gyakran okozhat köhögést a dohányzás és asztmás tünetek is, de akár a légzőszervek egyes jó- és rosszindulatú daganata is. Szintén gyakran jelentkezik köhögés allergének, pl. pollenek miatt is, amelyek a légutakba kerülnek.

A köhögés azonban kialakulhat emésztőszervi problémák, betegségek tüneteként is, például reflux betegség esetén, amikor a gyomortartalom savai irritálják a nyelőcsövet és a légutakat, és ezzel köhögési ingert váltanak ki.

Mivel a köhögés oka akár más betegségek meglétére is utalhat, javasolt minél hamarabb szakemberhez fordulni, ha a tünetek nem enyhülnek három héten belül.

Száraz vagy hurutos köhögés?

A köhögés minősége szerint lehet száraz és hurutos köhögés, és az sem mindegy, hogy melyik napszakban jelentkezik, ez ugyanis sokat segíthet a háttérbetegség beazonosításában. Száraz köhögés jellemzően gyulladásos folyamatok elején jelentkezik, amely bizonyos idő után átválthat hurutos köhögésbe.

A száraz köhögésnél, ami általában egyes vírusfertőzések velejárója, nem termelődik nyálka, váladék, ugyanakkor kellemetlen és zavaró, így a mindennapi tevékenységekben ugyanúgy akadályozó tényező lehet, mint az éjjeli alvásban, ezért csillapításra szorul.

A hurutos köhögésnél tapadós, zöldessárga vagy fehéres színű nyák, köpet jelenik meg, ahogy mondani szoktuk „felszakad a köhögés”.

Természetes köhögéscsillapítók

Ha a torokfájás és a köhögés enyhítéséről van szó, szinte mindenkinek a méz jut először eszébe – nem véletlenül. A méz ugyanis enyhíti a megfázás tüneteit, fertőtlenítő hatása miatt segít torokfájás esetén, és magas vitamintartalma miatt erősíti az immunrendszert.

kakukkfűből készült tea hatékony hurutoldó, főként, ha édesgyökeret is adunk hozzá, ez ugyanis az egyik legerősebb természetes köptetőszer.   

Ha a köhögés megfázással is együtt jár, az eldugult orrjáratokat és a légutakat kezeljük eukaliptusz- és borsmenta olajjal. Tegyünk néhány cseppet a forró vízbe, és gőzöljük vele az arcunkat!

A másik természetes köhögéscsillapító, amit szinte valamennyien ismerünk és használunk, a lándzsás útifű, és a belőle készült szirup. A lándzsás útifű erős gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatással rendelkezik, ezért jól alkalmazható torok- és légúti megbetegedések esetén. Teaként fogyasztva szintén segít a megfázásos betegségek kezelésében. Tegyünk egy púpozott teáskanálnyi lándzsás útifűlevelet negyed liter vízhez, és hagyjuk fél percig állni, majd leszűrve fogyasszuk!

Köhögés elleni készítmények

A köhögés elleni készítményeket aszerint válasszuk meg, hogy száraz vagy hurutos köhögés csillapítására alkalmazzuk-e.

A száraz köhögés kezelésére kapható gyógyszerek a köhögést kiváltó idegi folyamatba bekapcsolódva a köhögési „kényszert” mérséklik.

A hurutos köhögést nem szabad köhögéscsillapítókkal csillapítani, ebben az esetben a lerakódott nyákot el kell távolítani, köptetőkre és/vagy hurutoldókra van szükség. A köptetők a nyálkahártyát védő nyák termelődését fokozzák a légutakban, bevonva vele a légutakat, hurutossá téve a száraz köhögést, és elősegítve a köpet „felszakadását”, ürítését. A hurutoldó hatóanyagok a letapadt nyákot folyósítják el, így az könnyebben felköhöghetővé válik, gyorsabban távozik.

prenoxdiazin-hidroklorid hatóanyagú készítmények helyi érzéstelenítő hatásuk, hörgőtágító hatásuk és a légzőközpont működésének kismértékű csökkentése révén (ugyanakkor a légzést nem gátolja) csillapítják a száraz köhögést.

Az erdosztein hatóanyagú készítmények hurutoldó hatásuknak köszönhetően a légutakban található váladékokra hatnak. Elfolyósítják a sűrű váladékot a légutakban, így segítik azt kiköhögni.