SUPRADYN DRAZSÉ 90X

Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszer (VN).  A Supradyn drazsé arányos mennyiségben tartalmazza az összes fontos vitamint, szükséges ásványi anyagot és nyomelemet.

Szállítási módok

Fizetési módok

Egységár: 102,67 Ft/db
Elérhetőség: Raktáron
Szállítási díj: 991 Ft
Kívánságlistára teszem
Gyártó: Bayer Hungária Kft.
Kiszerelés
90 DB
9.240 Ft (8.800 Ft + ÁFA)
SUPRADYN DRAZSÉ  90X
9.240 Ft (8.800 Ft + ÁFA)

Leírás és Paraméterek

Betegtájékoztató

Milyen típusú gyógyszer a Supradyn drazsé és milyen betegségek esetén alkalmazható?

- A Supradyn drazsé arányos mennyiségben tartalmazza az összes fontos vitamint, szükséges ásványi anyagot és nyomelemet.
- A vitaminok olyan létfontosságú anyagok, amelyek a táplálékkal kerülnek be a szervezetbe. Az ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az anyagcserében és a növekedésben, valamint a szervezet regenerációjához (például a csontok, vér, stb.). A nyomelemek olyan létfontosságú anyagok, amelyekre a szervezetnek csak parányi mennyiségben van szüksége, de a napi táplálkozással nem mindig kerülnek be megfelelő mennyiségben a szervezetbe.
- A Supradyn drazsét az általános vitaminhiány megelőzésére és kezelésére alkalmazzák. A Supradyn drazsét fokozott vitamin- és ásványianyag-szükséglet idején, különösen betegségek, megnövekedett igénybevétel alatt kell szedni.
- A Supradyn drazsé szedése ajánlott, ha vitamin- és ásványianyag-hiány kialakulásának kockázata áll fenn: növekedés, terhesség, szoptatatás, időskor, betegség vagy betegséget követő lábadozás alatt, antibiotikum szedésénél, illetve más gyógyszeres kezelés esetén, továbbá speciális vagy súlycsökkentő diéta, krónikus alkoholizmus, dohányzás, bizonyos gyomor- és bélrendellenességek esetén.
Tudnivalók a Supradyn drazsé szedése előtt

Ne szedje a Supradyn drazsét
- ha allergiás a hatóanyagokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha már túl magas az A- vagy D-vitamin szintje a szervezetében (A- vagy D-hipervitaminózis, tüneteit lásd a "Ha az előírtnál több Supradyn drazsét vett be" szakaszban),
- ha retinoid kezelésben részesül (például akne: súlyos, pattanásos bőrprobléma kezelésére),
- vesekárosodás,
- magas kalcium vérszint,
- túlzott kalciumürítés,
- vas illetve rézanyagcsere zavarával járó kórfolyamatok (pl. Wilson-kór),
- magas foszfát vérszint,
- magas magnézium vérszint,
- vesekőbetegség,
- húgykőbetegség esetén.
- Ha a Supradyn drazsé alkalmazása során allergiás reakciót tapasztal, hagyja abba a szedést és forduljon orvoshoz.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
- A Supradyn drazsé alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét
- ha fennáll annak a veszélye, hogy túl sok A- vagy D-vitamin kerül a szervezetébe. Supradyn drazsé szedése esetében ez csak akkor fordulhat elő, ha az ajánlott adag többszörösét hosszabb ideig szedi,
- ha K-vitamin antagonistát (pl. kumarin) és/vagy más antikoagulánst szed.
- ha máj- és epeúti megbetegedése van.
Egyéb gyógyszerek és a Supradyn drazsé
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről..
Az E-vitamin tartalmú készítményeket óvatosan kell alkalmazni, ha antikoagulánst, vagy thrombocyta aggregációt gátló készítményt szed. Ezért ezek a gyógyszerek és a Supradyn együtt csak a kezelőorvos javaslatára adható.
A szájon át szedett antibiotikumok és antivirális szerek felszívódását a kalcium-, magnézium-, vas-, réz- és cinktartalmú készítmények befolyásolhatják, így alacsonyabb az említett gyógyszer koncentráció a vérben. Amennyiben antibiotikumokat vagy antivirális szereket szed, 1-2 óra után vegye be a Supradyn készítményt.
A D-vitamin felszívódását a gyomorbélrendszerben a hashajtókkal (pl. paraffin olaj) történő egyidejű alkalmazás csökkentheti.
A B6-vitamin már alacsony dózisban is fokozza a levodopa (Parkinson betegség kezelésére alkalmazott gyógyszer) lebontását, ezért a levodopával együtt történő alkalmazása nem javasolt. A dopa-dekarboxiláz- gátló együttadása nélkül a levodopa nem jut át elegendő mennyiségben a vér-agy gáton, és ez gátolja a levodopa hatás kialakulását.
A Supradyn drazsé egyidejű alkalmazása étellel és itallal.
Az oxálsavat (spenótban és rebarbarában található) és fitinsavat tartalmazó élelmiszerek (pl. gabonafélék, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, búzakorpa) a Supradyn készítményben lévő kalcium felszívódását csökkenthetik, ezért nem javasolt a készítmény bevétele az oxálsavban és fitinsavban gazdag táplálék elfogyasztásától számított két órán belül.

Azok a betegek, akik más gyógyszereket szednek vagy orvosi gondozás alatt állnak, beszéljék meg kezelőorvosukkal a készítmény alkalmazását.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Az ajánlott adagban (napi 1 drazsé) szedheti a Supradyn drazsét terhesség és szoptatás alatt, de az ajánlott adagot ne lépje túl. A terhesség első három hónapjában az orvos utasítása nélkül semmilyen gyógyszert ne szedjen.
A Supradyn alkalmazása mellett nem szedhető más A-vitamint, vagy annak származékait (szintetikus izomerjei - izotretinoin és etretinát), sem béta-karotint tartalmazó készítmények, mert ezek nagy adagja káros lehet a magzatra.
A retinol kiválasztódik az anyatejjel, ezért nagy dózisú A-vitamin alkalmazása szoptatás idején nem javasolt. A napi ajánlott adag 4000 NE.
Terhes, ill. fogamzóképes életkorban lévő, megfelelő fogamzásgátlásról nem gondoskodó nők nem fogyaszthatnak többet napi 5500 NE A-vitaminnál, illetve 600 NE-et meghaladó D3-vitaminnál.
Szoptatás alatt a vitaminokkal és ásványi anyagokkal történő táplálék kiegészítés biztonságosnak fogadott el. A vitaminok és az ásványi anyagok kiválasztódnak az anyatejjel, de káros hatásokat nem tapasztaltak a szoptatott gyermeken terápiás adagok használatakor.
Azonban, ezt figyelembe kell venni, ha a gyermek bármilyen más táplálék kiegészítést kap.
A folyamatos D-vitamin túladagolás káros lehet a magzatra, újszülöttre. Ezt figyelembe kell venni, amikor az újszülött D-vitamin pótlást kap.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem várható ilyen hatás.
A Supradyn drazsé laktózt és szacharózt tartalmaz.
A Supradyn drazsé 7,8 mg tejcukrot (laktózt) és 306,1 mg répacukrot (szacharózt) is tartalmaz drazsénként.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
A Supradyn drazsé nem jelent számottevő kalória bevitelt, így cukorbetegek is alkalmazhatják.
3. Hogyan kell szedni a Supradyn drazsét?

A gyógyszert mindig a kezelőoorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja felnőtteknek és 12 év feletti gyermekeknek:
Ha az orvos másképp nem rendeli, szokásos adagja: napi 1 drazsé, étkezés közben 1 pohár vízzel, szétrágás nélkül bevéve. Ha az orvos másképp nem rendeli, soha ne szedjen többet az ajánlott napi adagnál.
Alkalmazása gyermekeknél
12 év alatti gyermekeknek: a készítmény alkalmazása nem javasolt.
Milyen hosszú ideig javasolt a Supradyn drazsé alkalmazása?
A Supradyn drazsé szedhető rövidebb vagy hosszabb ideig (1 vagy több hónapig) folyamatosan is.
A Supradyn drazsé jótékony hatását hosszabb szedés után fejti ki, ezért az adag csökkentésekor vagy növelésekor nem jelentkezik azonnal jelentős változás.
Ha a Supradyn drazsé alkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek, vagy csekélynek érzi, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ha az előírtnál több Supradyn drazsét vett be
A megadott adagolással (napi 1 drazsé) a Supradyn drazséban lévő vitamin- és ásványi anyag adagoknál túladagolás veszélye nem áll fenn.
Ha az ajánlott adag többszörösét hosszabb ideig szedi, vagy más multivitamin-készítménnyel egyidejűleg szedi a Supradyn drazsét, fennáll annak a veszélye, hogy túl sok A- vagy D-vitamin, kalcium, vas vagy réz kerülhet a szervezetébe, amely toxikus tüneteket okozhat. Az A-vitamin túladagolás jellegzetes tünetei: az ajkak és a bőr kiszáradása és megrepedezése, hajhullás, a bőr sárgulása. A D-vitamin túladagolás jellegzetes tünetei: fáradékonyság, erőteljes szomjúságérzet. Nagyobb E-vitamin adagok hosszú időn keresztül történő bevitele gyomor-bélrendszeri tüneteket, fáradtságot és gyengeséget okozhat.
A túladagolás kezdetben jelentkező általános tünetei: hirtelen fejfájás, zavartság, gyomor- és bélrendszer tünetei, mint székrekedés, hasmenés, hányinger, hányás.
Ha elfelejtette bevenni a Supradyn drazsét
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott drazsé pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha betartja az ajánlott adagolást, nem várhatók komoly mellékhatások még hosszantartó Supradyn drazsé szedés esetében sem.
Ritkán (10 000 eset közül 1-10 esetben fordulhat elő) gyomor-bél rendszeri tünetek (pl. kellemetlen hasi érzés, székrekedés, hányás, hasmenés és hányinger) jelentkezhet.
Nagyon ritkán (10 000 eset közül kevesebb, mint 1 esetben fordulhat elő) túlérzékenységi reakció jelentkezhet, ennek tünetei: csalánkiütés, arcduzzanat, zihálás, bőrpír, kiütés, hólyagok és sokk.
Esetenként előfordulhat a vizelet enyhe sárgás elszíneződése. Ez a hatás teljesen ártalmatlan és a készítmény B2-vitamin tartalma okozza.
A drazsé vastartalma a székletet feketére festheti.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Supradyn drazsét tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 C-on, a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban, hőtől védve tárolandó.
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:, Felh.:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Supradyn drazsé?
- A készítmény hatóanyagai:
12 féle vitamin
- A-vitamin 3333 NE
- B1-vitarnin 20 mg
- B2-vitamin 5 mg
- B6-vitamin 10mg
- B12-vitamin 0,005 mg
- C-vitamin 150 mg
- D3-vitamin 500 NE
- E-vitamin 10mg
- Biotin 0,25 mg
- Folsav 1 mg
- Kalcium pantotenát 11,6 mg
- Nikotinamid 50 mg
8 ásványi anyag és nyomelem
- Kalcium 51,3 mg
- Foszfor 23,8 mg
- Magnézium 21,2mg
- Vas 10,0 mg
- Réz 1,0mg
- Cink 0,5 mg
- Mangán 0,5 mg
- Molibdén 0,1 mg
- Egyéb összetevők:
Drazsémag: szacharóz, laktóz-monohidrát, magnézium-sztearát, mannit, kroszpovidon, povidon K 90, mikrokristályos cellulóz.
Drazsé bevonat: hígan folyó paraffin, szilárd paraffin, "Canthaxanthin 10% CWS/S" (E 161) (aszkorbil-palmitát, zselatin, szacharóz, kukoricamagolaj, kukoricakeményítő, α-tokoferol), titán-dioxid, porlasztva szárított arabmézga, rizskeményítő, talkum, szacharóz.
Milyen a Supradyn drazsé külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Vöröses narancssárga színű, ovális, mindkét oldalán domború, cukorbevonatú tabletta.
30 db, 60 db, 30+60 (90) db vagy 60+60 (120) db drazsé átlátszó buborékcsomagolásban és dobozban vagy 2 doboz egy gyűjtő csomagolású dobozban.

CENTRUM SILVER A-Z-IG LUT FILMTABLETTA 100X

10.810 Ft
Kívánságlistára teszem

BÉRES ACTIVAL EXTRA FILMTABLETTA 120X

9.824 Ft
Kívánságlistára teszem

CENTRUM A-Z-IG FILMTABLETTA 100X

9.103 Ft
Kívánságlistára teszem

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!