ASPIRIN COMPLEX FORRÓ ITAL 500MG/30MG GRANULÁTUM BELSŐLEGES SZUSZPENZIÓHOZ 10X

Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszer (VN). Fájdalommal és lázzal kísért megfázás és/vagy influenzaszerű megbetegedések esetén az orrdugulás és az orrmelléküregek nyálkahártya duzzanatának (rhinosinusitis) tüneti kezelésére.

Szállítási módok

Fizetési módok

Egységár: 401,20 Ft/db
Elérhetőség: Nem rendelhető
Szállítási díj: 991 Ft
Kívánságlistára teszem
Gyártó: Bayer Hungária Kft.
Kiszerelés
10 DB
4.012 Ft (3.821 Ft + ÁFA)
ASPIRIN COMPLEX FORRÓ ITAL 500MG/30MG GRANULÁTUM BELSŐLEGES SZUSZPENZIÓHOZ 10X
4.012 Ft (3.821 Ft + ÁFA)

Leírás és Paraméterek

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Aspirin Komplex Forró Ital granulátum és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Aspirin Komplex Forró Ital granulátum fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító és orrdugulást csökkentő hatással rendelkezik.
Az Aspirin Komplex Forró Ital granulátum két hatóanyagot tartalmaz: acetilszalicilsavat és pszeudoefedrin-hidrokloridot.
Az Aspirin Komplex Forró Ital granulátum orrdugulás enyhítésére, és megfázással kapcsolatos fájdalom és láz csillapítására használatos.
Amennyiben a felsorolt tünetek közül csak az egyik jelentkezik Önnél, célszerűbb olyan gyógyszert bevennie, mely csak az egyik hatóanyagot tartalmazza.
2. Tudnivalók az Aspirin Komplex Forró Ital granulátum alkalmazása előtt
Ne szedje az Aspirin Komplex Forró Ital granulátumot:

- ha allergiás (túlérzékeny) az acetilszalicilsavra, a pszeduefedrinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha korábban már volt olyan asztmája, amelyet szalicilátok vagy hasonló hatású anyagok (nem-szteroid gyulladáscsökkentők) alkalmazása váltott ki;
- ha gyomorfekélyben szenved;
- ha fokozott vérzési hajlama van;
- ha terhes vagy szoptat;
- ha vese-, vagy májelégtelensége van;
- ha súlyos szívelégtelensége van;
- ha egyidejűleg 15 mg (vagy ennél több) metotrexátot szed hetente;
- ha nagyon magas a vérnyomása vagy súlyos koszorúér betegsége van;
- ha monoamin-oxidáz-gátlót (MAO-gátló) tartalmazó antidepresszáns gyógyszert is szed (vagy szedett az elmúlt két hétben).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Aspirin Komplex Forró Ital granulátum alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha allergiás (túlérzékeny) más fájdalomcsillapítókra, reuma-ellenes vagy gyulladásgátló gyógyszerekre;
- ha allergiában szenved (pl. bőrreakciók, viszketés, csalánkiütés), asztmája, szénanáthája, orrnyálkahártya duzzanata (orr polip), vagy krónikus légúti megbetegedése van;
- ha vérhígító gyógyszereket is szed a vér alvadásának gátlására (antikoagulánsok);
- ha volt már gyomorfekélye vagy emésztőrendszeri vérzése;
- ha vese- vagy májkárosodása van;
- ha szív- és érrendszeri károsodásban szenved (például, amikor a szíve nem megfelelően pumpálja a vért a testbe, térfogatcsökkenés, nagy műtét, vérmérgezés vagy jelentős vérzéssel járó esemény esetén);
- ha műtét előtt áll (olyan kis operációkat is beleértve, mint a foghúzás), mert az acetilszalicilsav már kis adagokban is növeli a vérzés kockázatát;
- ha pajzsmirigy túlműködése, enyhétől közepesen súlyosig terjedő magas vérnyomása, cukorbetegsége, szívbetegsége, szemnyomás fokozódása (zöld hályog vagy glaukóma), prosztata megnagyobbodása van, vagy érzékeny a nátha és megfázás elleni készítmények egyes hatóanyagára pl. fenilefrin és efedrin (szimpatomimetikus gyógyszerek);
- ha rendszeresen többféle fájdalomcsillapítót együtt szed (különösen különböző fájdalomcsillapítók kombinációja esetén). Tartós vesebetegség kockázatának teszi ki magát;
- ha köszvényre hajlamos. Kis adagokban az acetilszalicilsav csökkenti a húgysav ürülését a vizelettel, ami köszvényes rohamot okozhat;
- ha G6PD (glükóz-6-foszfát dehidrogenáz) hiánya (egy a vörösvértesteket érintő örökletes betegsége) van, mivel a megemelkedett acetilszalicilsav adagok hemolízishez (a vörösvértestek pusztulásához) vezethetnek.
Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, ha nem tudja eldönteni, hogy alkalmazhatja-e ezt a gyógyszert.
Időskorúak:
Időskorú betegek különösen érzékenyek lehetnek a pszeudoefedrinre, és alvászavarokat vagy érzékcsalódásokat (hallucinációkat) tapasztalhatnak.
Gyermekek és serdülők:
Lehetséges, hogy kapcsolat van az acetilszalicilsav és a Reye szindróma között, ha gyermekeknek vagy serdülőknek adják. A Reye szindróma nagyon ritka, de halálos is lehet. Ezért az acetilszalicilsav nem adható 16 évesnél fiatalabb gyermekeknek és serdülőknek, hacsak az orvos másként nem rendeli.
Egyéb gyógyszerek és az Aspirin Komplex Forró Ital
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ha együtt szedi a következő gyógyszereket az Aspirin Komplex Forró Ital granulátummal, a hatás változhat. Kérjük, beszélje meg kezelőorvosával, mivel lehetséges, hogy az alábbi gyógyszerek adagolásán változtatnia kell.
Az Aspirin Komplex Forró Ital granulátum fokozhatja az alábbi gyógyszerek hatását:
- vérhígítók és véralvadást gátló gyógyszerek, pl. tiklopidin;
- szájon át vagy injekció formájában a szervezetbe juttatott kortizont vagy prednizolont tartalmazó gyógyszerek;
- digoxin (szívelégtelenség vagy szabálytalan szívverés kezelésére alkalmazott gyógyszer) koncentrációja nő a vérben;
- gyulladásgátlók és fájdalomcsillapítók (nem-szteroid fájdalomcsillapítók/ gyulladásgátlók).
- vércukorszint csökkentők (antidiabetikumok);
- metotrexát (emelkedhet a mellékhatások száma);
- valproinsav (epilepszia esetén alkalmazott gyógyszer);
- depresszió-ellenes szerek, beleértve a MAO-gátlókat is;
- szalbutamol tabletta, amely gyorsult és szabálytalan szívverést okozhat. Annak nincs akadálya, hogy helyette egy inhalátort használjon (az előírt dózisban);
- fenilefrint és efedrint tartalmazó egyéb gyógyszerek vagy más szimpatomimetikus anyagok, mint amilyenek orrdugulás elleni készítményekben (pl. orrcseppek) találhatók.

Az Aspirin Komplex Forró Ital granulátum csökkentheti az alábbi gyógyszerek hatását:
- a szervezetben lévő felesleges víz kihajtására és a vizelet mennyiségének fokozására használt gyógyszerek (aldoszteron-antagonisták és kacs-diuretikumok);
- vérnyomást csökkentő gyógyszerek (antihipertenzív szerek, pl. guanetidin, metildopa, béta-blokkolók);
- a köszvény kezelésére szolgáló gyógyszerek, melyek elősegítik a vizelettel történő húgysavürítést (pl. probenecid, szulfinpirazon).
Az Aspirin Komplex Forró Ital granulátum egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal
A készítmény bevehető étkezés közben vagy anélkül. Azonban a granulátumot bevétel előtt egy pohár vízbe kell szórni és jól el kell keverni. Az alkoholfogyasztás az acetilszalicilsav szedésekor növelheti az emésztőrendszeri vérzések kialakulásának kockázatát, és gyengíti a reakcióképességet.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Minthogy az Aspirin Komplex Forró Ital granulátumban lévő két hatóanyag kombinációjával nincs tapasztalat, a készítményt tilos alkalmazni terhességben vagy szoptatás idején.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény a nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) csoportjába tartozik, amely a nők fogamzóképességét csökkentheti. Ez a folyamat visszafordítható a készítmény alkalmazásának a leállításával.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Aspirin Komplex Forró Ital granulátummal történő kezelés alatt a reakciókészsége romolhat. A kockázat tovább fokozódhat, ha egyidejűleg alkoholt is fogyaszt. Ezt figyelembe kell venni olyan esetekben, amikor fokozott figyelemre van szükség, pl. gépjárművezetéskor.
Az Aspirin Komplex Forró Ital granulátum szacharózt tartalmaz
Ez a gyógyszer tasakonként 2 g szacharózt (cukrot) tartalmaz (ez 0,17 szánhidrát egységnek felel meg). Ezt figyelembe kell venni cukorbetegségben szenvedő betegek esetén.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni az Aspirin Komplex Forró Ital granulátumot?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ha az orvos másként nem rendeli, az ajánlott adagolást a következő táblázat mutatja:

Ha szükséges, az egyes adagokat 4-8 órás időközökkel lehet bevenni. A teljes napi adag nem lehet több mint a 6 tasak (amely 3000 mg acetilszalicilsavnak / 180 mg pszeudoefedrin-hidrokloridnak felel meg).
Szájon át történő alkalmazásra.
Egy vagy két tasak Aspirin Komplex Forró Ital granulátum tartalmát szórja bele egy pohár meleg, de nem forrásban lévő vízbe, és jól keverje el. A belsőleges szuszpenziót fogyasztás előtt megfelelő, iható hőmérsékletre kell hűteni. Az egészet azonnal igya meg! Megjegyzés: a granulátumok nem oldódnak fel teljesen.
Ne szedje a gyógyszert 3 napnál tovább, hacsak kezelőorvosa másképp nem rendeli.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

Az Aspirin Komplex Forró Ital granulátum nem adható 16 évesnél fiatalabb gyermekeknek vagy serdülőknek, hacsak az orvos másképpen nem rendeli. A kevés tapasztalat miatt gyermekeknek és serdülőknek adagolási javaslat nem adható.

Ha az előírtnál több Aspirin Komplex Forró Ital granulátumot vett be

Túladagolás esetén a következő tünetek léphetnek fel: fejfájás, szédülés, görcsrohamok, hányinger, fülzúgás, gyors szívverés (tahikardia), mellkasi fájdalom, nyugtalanság vagy légszomj.
Ha túladagolás gyanúja áll fenn, azonnal orvoshoz kell fordulni.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Gyakoriság: nem ismert: a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg
Az acetilszalicilsav lehetséges mellékhatásai:
Ezek mind nagyon súlyos, akár sürgős orvosi ellátást vagy kórházi kezelést is igénylő mellékhatások. Azonnal keresse fel kezelőorvosát vagy menjen a legközelebbi kórházba, ha az alábbiak közül bármelyiket észleli:
- gyomorfekély, mely egyedülálló esetekben a gyomor átfúródásához vezethet;
- emésztőrendszeri vérzés, mely egyedülálló esetekben vashiányos anémiához vezethet. Az emésztőrendszeri vérzés jelei: fekete széklet, vérhányás;
- allergiás reakciók (pl. nehézlégzés, bőrreakciók, melyek esetleg vérnyomáseséssel járnak), különösen asztmás betegeknél;
- hemolízis (vörösvértest-pusztulás) súlyos G6PD (glükóz-6-foszfát dehidrogenáz) hiány esetén;
- vesekárosodás, veseelégtelenség.
Ezek mind súlyos mellékhatások, melyek esetén azonnali orvosi ellátásra lehet szüksége. Keresse fel orvosát, ha az alábbiak közül bármelyiket észleli:
- fokozódó vérzékenység;
- gyomor- és bélrendszeri rendellenességek pl. gyomorfájás, emésztési zavar és a gyomornyálkahártya gyulladása;
- májenzimek (fehérjék) emelkedése;
- szédülés, fülzúgás (tinnitusz).
Ezek mind enyhe mellékhatások:
- hányinger, hányás, hasmenés.

A pszeudoefedrin lehetséges mellékhatásai:
- Ezek mind súlyos mellékhatások, melyek esetén azonnali orvosi ellátásra lehet szüksége. Keresse fel orvosát, ha az alábbiak közül bármelyiket észleli:
- szívre gyakorolt hatások (pl. gyors vagy rendszertelen szívverés);
- vizelet-visszatartás, különösen prosztata megnagyobbodásban szenvedő betegeknél;
- a vérnyomás emelkedése, bár ez nem történik meg, ha a vérnyomást kezelik;
- álmatlanság, ritkán hallucinációk és más, a központi idegrendszert izgató hatás;
- bőrre gyakorolt hatások (pl. bőrkiütés, csalánkiütés, viszketés).
Ha bármelyik fent említett mellékhatás fellép, hagyja abba a készítmény szedését! Keresse fel kezelőorvosát, hogy az orvosa megítélhesse a reakció súlyosságát, és eldönthesse, hogy szükség van-e bármilyen más beavatkozásra.
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy, gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Aspirin Komplex Forró Ital granulátumot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a tasakon feltüntetett lejárati idő után (EXP) ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Aspirin Komplex Forró Ital granulátum?
A készítmény hatóanyagai: 500 mg acetilszalicilsav és 30 mg pszeudoefedrin-hidroklorid tasakonként.
Egyéb összetevők: szacharóz, hipromellóz, szukralóz, vanília aroma, borsmenta-mentol-eukaliptusz aroma (cineolt és mentolt tartalmaz).
Milyen az Aspirin Komplex Forró Ital granulátum külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér vagy sárgás granulátumok belsőleges szuszpenzióhoz.
Ez a készítmény 10 db vagy 20 db tasakot tartalmazó dobozban kerül forgalomba.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

ASPIRIN KOMPLEX 500MG/30MG 10X

4.012 Ft
Kívánságlistára teszem

NUROFEN COLD AND FLU 200MG/30MG FILMTABLETTA 24X

3.994 Ft
Kívánságlistára teszem

ASPIRIN PLUS C FORTE 800MG/480MG PEZSGŐTABLETTA 10X

3.712 Ft
Kívánságlistára teszem

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!