A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében, mely az adatvédelmi nyilatkozatban elérhető.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

AZ ORRSZÍVÁS FONTOSSÁGA ÉS MÓDJA CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEK KORBAN

AZ ORRSZÍVÁS FONTOSSÁGA ÉS MÓDJA CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEK KORBAN

Nagyon fontos, hogy a szülők minden esetben odafigyeljenek a kisgyermek megfelelő levegő vételére, tehát arra, hogy orra kitisztult legyen, légzése pedig ezáltal maximálisan biztosított.

Amikor a kicsi orra eldugul, közérzetükön és általános állapotukon a szülő ezt azonnal észreveszi.

A pici gyermekek még szinte kizárólag az orrukon keresztül lélegeznek, ezért aztán az eldugult orr igen nagymértékben megnehezíti napközbeni létüket és lehetetlenné teszi nyugodt alvásukat is. A szülőkön tehát – saját és gyermekük nyugodtabb napjai érdekében – igen nagy a felelősség a megfázásos, náthás időszakokban.

Az orrszívás – mint prevenció

Bár igen körülményes és nehezen kivitelezhető a legtöbb gyermek esetében, mégis fontos tudni, hogy az orrszívás elkerülhetetlen része a kisgyermek életének, ha náthás panaszai vannak. Az orrszívást nem lehet elkerülni, még akkor sem, ha ez a gyermeknek bizony kellemetlen velejárója a náthának. Ha a nátha elhúzódik, és nem kezeljük azt megfelelően, akkor szövődményként még arcüreg gyulladás és sok esetben a középfül gyulladása is megjelenhet. Mindkettő igen fájdalmas és nagyon hosszan elhúzódó, magas lázzal járó betegség. Az orrleszívás tehát, a súlyosabb szövődmények elkerülése érdekében is igen fontos!

A csecsemőknél orrcsepp használata nem ajánlott, annak igénybe vétele kizárólag a három hónapot már betöltött csecsemőknél lehetséges. Így az újszülött csecsemők esetében a következő eljárások valamelyikének alkalmazása javasolt.

Az orvosok és a védőnők leggyakrabban a kézi orrszívót ajánlják, mert használata biztonságos és egyszerű. A ballont úgy kell a kicsi orrába helyezni, hogy összenyomjuk, s a behelyezés után felengedjük. Ezzel érjük el a szívó hatást. Orrszívásnál nagyon fontos, hogy mialatt az egyik orrlyukat tisztítjuk, a másikat minden esetben be kell fogni!

A ballonos orrszívó nem túl erős hatást fejt ki az orr váladék leszívásakor, így nem is mondható kifejezetten nagy hatékonyságúnak. A jobb eredmény elérése érdekében tengervizes vizes oldatot használhatunk, lehetőleg spray formájában! Így az orrban lévő – esetleg besűrűsödött – váladékot fel tudjuk lazítani, s ezután könnyebben el tudjuk távolítani az orrüregből.

A vizes orrspray használata csecsemőkorban sem tiltott, csak a kifejezett gyógyszeres orrcseppeké, mivel az tönkreteheti az újszülött orrnyálkahártyáját, ellentétben a vizes cseppekkel, melynek semmilyen káros hatása nincsen.

Jó megoldást nyújthatnak még a szájjal szívható orrszívók, melyek egyszerűen használhatóak, biztonságosak, kis helyen elférnek, könnyen és gyorsan tisztíthatóak.

Mivel ezek az eszközök hangtalanok, ezért kevésbé ijesztőek, vagy bántóak a kicsi számára, illetve segítségükkel gyorsan és könnyen elvégezhetjük az orrszívás műveletét. Fontos, hogy a gyermeknek a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon a „szertartás”, hiszen ezzel elkerülhetjük a későbbi félelmeket az orrszívással kapcsolatban.

Néha a tüsszögés mögött allergia, vagy pusztán az orrban lévő hámsejtek eltávolítására szolgáló prüszkölés áll. Ilyenkor nem szükséges a szülőnek beavatkoznia. Amikor viszont hőemelkedés, köhögés illetve orrdugulás tapasztalható, akkor mindenképp cselekednünk kell, természetesen szakorvosi ellátás után, és az ott hallottaknak megfelelően.

Nagyobb gyermekeknél már a pumpás orrszívónál hatásosabb eszközök is rendelkezésre állnak. A porszívós orrszívó, illetve a – az előbbi továbbfejlesztett változata - a hordozható orrszívó, mely elektromosan működik, szintén jól alkalmazható.

A tökéletes hatás érdekében a kicsiknél érdemes ilyenkor is tengervizes orrspray-t is alkalmazni, mivel a váladék feloldását ez nagymértékben megkönnyíti, így magát az orrszívást is. Ez akkor fontos, ha a váladék letapadt, illetve besűrűsödött.

Ahogy azt fentebb említettük, a gyermekek egészen pici korukban még kizárólag az orrukon keresztül lélegeznek, ezért nyugalmuk és a pihenésük biztosítására feltétlenül alkalmaznunk kell az orrszívást, koruknak megfelelő módon! Ha segítségre lenne szüksége a szülőknek, szakemberrel való konzultáció után fogjon bele a tisztításba, elkerülendő az esetleges kellemetlenségeket és a gyermek későbbi félelmeit.

Tartalomhoz tartozó címkék: gyerekek