A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében, mely az adatvédelmi nyilatkozatban elérhető.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A FÜLDUGÓ SZEREPE - FAJTÁI

A FÜLDUGÓ SZEREPE - FAJTÁI

Az éjszakai alvás fontossága nem ismeretlen az emberek számára, életritmusunk helyes beállítása rendkívül nagy jelentőséggel bír egészségünk szempontjából. Aki nem tudja kipihenni magát, napközben fáradt, ingerült lehet s ez később stresszes állapotokhoz, súlyosabb esetben depresszióhoz is vezethet.

Éjszaka tudja a test leginkább kipihenni a napi fáradalmakat, s az este tíz órától – reggelig történő alvás soha sem helyettesíti a napközbeni pihenést, mert az emberi szervezet erre van „beállítva”. Ezért nagyon fontos, hogy éjszakai nyugalmunkat a lehető legjobb módon biztosítani tudjuk. Ha valaki külső zajok miatt akadályoztatott az éjszakai pihenésben, annak a segítségére lehet, ezért ajánlatos is beszereznie füldugót.

Milyen típusok közül lehet választani?

Fülünk formája, a test toleranciája az „idegen anyagokkal” szemben nagymértékben befolyásolhatja a megfelelő füldugó kiválasztását. Minden ember más, egyénfüggő a tökéletes eszköz megtalálása.

Elsősorban a komfortérzetre kell odafigyelni, s így könnyen eldönthetjük, hogy számunkra melyik a legmegfelelőbb.

Az alváshoz gyártott füldugók biztonságosak és hatékonyak, bárki használhatja őket, az idős emberektől kezdve a gyermekekig. Éjszaka fontos, hogy a test el tudjon lazulni, ezért érdemes odafigyelni arra, hogy a füldugó jelenlétét ne érzékeljük túlzottan. Hatékonyan ki kell zárnunk érzékelésünkből társunk esetleges horkolását, illetve az utca zajait, vagy a helyiségben működő televízió hangját. Lényeges azonban – s erre vonatkozóan nem csak a tapasztalat segíthet bennünket – hogy bizonyos „veszélyzajok” hallhatóak legyenek még alvás közben is! Bátran kérjük a patikában dolgozó munkatársak segítségét erre vonatkozóan is!

Ezen kívül az egészségi szempontokat is körültekintően kell figyelembe venni, persze annak tudatában, hogy a füldugó valóban kényelmes legyen, és épp csak olyan mértékben blokkolja a külső zajt, hogy képesek legyünk álomba merülni.

Hab füldugó

  • Kinézetük hasonló egy töltényhez, ezért igen könnyen behelyezhetőek a fülkürtbe, mégpedig kizárólag az egyenes részbe, a hallójárat külső részére. Kezünkkel összenyomva helyezzük be, majd behelyezés után elengedve, a füldugó visszanyeri eredeti formáját. Illeszkedik a fül belsejéhez és tökéletesen besimul oda, így blokkolja a külső zajt.

Viaszos füldugó

  • Ez a típus általában egyszer használatos, és talán nem annyira népszerű, mint a habos kialakítás. Pedig talán a legjobban tudja blokkolni a külső zajt, használata könnyen megszokható és ettől kezdve már rendkívül kényelmes. Nagyon jól illeszkedik a fülbe, ám sokan attól tartanak, hogy maga a viasz- mely egy géz szerű anyagon helyezkedik el – esetleg a fülbe ragadhat. Ha betartjuk az előírásokat, s annak megfelelően használjuk, illetve nem feledkezünk meg arról, hogy még véletlenül sem alkalmazzuk többször ugyan azt a dugót – akkor ettől nem kell tartani. Amikor füldugót vásárolunk azt is be kell látni, hogy nem szabad kizárólag annak árára hagyatkozva választani. Egy – bár olcsó – rossz minőségű füldugó, nem, hogy hasznunkra lesz, sokkal inkább problémát okozhat nem csak az alvás minőségében, hanem egészségünk megőrzésében is. (fülsérülés, baktériumok, stb.)

Szilikon anyagú füldugó

  • A szilikon füldugó sajátossága, hogy a használat előtt magunk hajlítjuk a megfelelő formára, ezért kiválóan illeszkedik fülünkhöz. Eltávolítani is egyszerű, viselése pedig rendkívül kényelmes. Sokan úszáshoz is használják, illetve munkahelyeken, zajszűrésre is előszeretettel alkalmazzák.

Termoplasztikus típus

  • Sokak szerint a jelenleg kapható legkényelmesebb típus és megbízhatósága miatt is preferálják. Anyaga orvosi műanyag, melynek speciális tulajdonsága, hogy a test hőjének megfelelően tágul, s így tökéletesen illeszkedik a fülbe is, növelve a kényelemérzést és a hatékonyságot. Puha szűrővel rendelkezik, mely képes arra, hogy eltérő mértékben szűrje meg a hangokat, mégpedig azok adott frekvenciáján.

  • Ha lehetőség van rá, próbáljunk több típust saját használatra, s ennek megfelelően döntsünk a számunkra legmegfelelőbb füldugó kiválasztásában!