A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében, mely az adatvédelmi nyilatkozatban elérhető.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

10 TIPP LÁBIZZADÁS ELLEN

10 TIPP LÁBIZZADÁS ELLEN

A lábizzadás kellemetlen ügy, főleg, ha rossz szag is társul mellé. Ez a tabutéma azonban nagyon sok embert érint, többet mint gondolnánk. Sokan helytelen módon azt feltételezik, hogy a fő kiváltó ok a nem megfelelő higiénia, azonban több más oka is lehet a tisztálkodás hiányán kívül. Összeállítottunk pár tippet, amellyel csökkenthetjük a kellemetlenséget a nyári melegben.

Okok

A frissen kiválasztott verejtéknek nincs kellemetlen szaga, mivel jelentős része vízből áll, az izzadságmirigyek által kiválasztott hosszú láncú zsírsavak pedig nagy méretük miatt alig illannak el a levegőben. A baktériumok azonban kisebb, szagkeltő molekulákra tördelik szét ezeket a láncokat, éppúgy, ahogy a verejtékben lévő hormonokat és a kénvegyületeket is. Ezek a baktériumok levegőtől elzárva szaporodó baktériumok. Ezért is lehet a gyakori okok közt említeni a szűk, rosszul szellőző zárt lábbeliket.

A fokozott lábizzadást okozhatja genetikai hajlam, de akár a pajzsmirigy működési zavara is.

A gyógyszerek között is találunk olyanokat, amelyek a verejtéktermelődést fokozzák.

Bizonyos érzelmek, mint a harag, stressz, szorongás is növelhetik a verejtékezés mértékét. 

Különösen a férfiaknál jelent komoly gondot a fokozott verejtékezés és a lábszag. Ők eleve több verejtékmiriggyel rendelkeznek, ami a lábukra is jellemző. Kánikulában akár 250ml verejtéket is képes termelni a lábuk.

 

Tippek lábizzadás ellen

  1. Az első és legfontosabb lépés persze a megfelelő lábhigiénia, vagyis mossuk meg reggel és este is lábunkat.
  2. A hideg lábfürdő nemcsak tisztít, de fel is frissít minket a forró nyári napokon. Használjunk a vízhez zsályát (PATIKÁRIUM ORVOSI ZSÁLYALEVÉL TEA 40G), diófalevelet vagy levendulát. 
  3. Lábunk megtörlése során ne feledkezzünk meg a lábujjak közötti területek alapos megszárításáról sem.
  4. Különböző lábszagűző és lábizzadásgátló spray-k is segíthetnek megszüntetni a panaszokat. (HANSAPLAST SILVER ACTIVE LÁBSPRAY 150ML)
  5. Kipróbálhatunk hintőporokat is, amelyek a lábra és a lábujjak közé szórva megkötik a nedvességet, és szárazon tartják a lábunkat.
  6. Ha mindenképpen szükséges zoknit viselnünk, kerüljük a műszálas anyagúakat, hordjunk inkább pamutból készültet. Ezek ugyanis fel tudják szívni a nedvességet.
  7. Válasszunk jó légáteresztő képességű bőr, vagy vászon cipőt. A műanyag lábbelikben elkerülhetetlen a lábszag. Nyáron persze javasolt a minél nyitottabb cipő.
  8. Használjunk vékony, légáteresztő talpbetéteket, amelyek szintén képesek valamennyi izzadságot megkötni. Cseréljük őket, ha már nagyon "szagosak".
  9. Hagyjuk cipőnket rendesen kiszellőzni, és kiszáradni. Cserélgessük gyakran lábbelinket, ne mindig ugyanazt hordjuk.
  10. A nikotin és az alkohol felerősítheti az izzadás mértékét. Hanyagoljuk hát fogyasztásukat.

Ha a fenti tippek nem oldják meg a kellemetlenséget, kérhetjük orvosunk tanácsát is. A nagyon erős verejtékezés esetén alkalmazható az iontoforézis, ill. végső esetben injekciós és műtéti megoldások is felmerülhetnek.